Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Szövegszerkesztési, táblázatkezelési és prezentációkészítési ismeretek

Szervező neve: TOPSEC Informatikai és Oktatási Kft.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-1001-04
Alapítási engedély szám: 82/171/2012
Alapító neve: TOPSEC Informatikai és Oktatási Kft.

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2017. 08. 03.

Foglalkozási órák száma: 8
A továbbképzés szervezésének formája: távoktatás

A továbbképzés célja:
A képzés célja, hogy a képzésben résztvevő korszerű és átfogó számítástechnikai ismeretek birtokában, megfeleljen az információs társadalom elvárásainak. Elsajátítsa a szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentáció-készítő programok alapszintű használatát, megismerje a programok felhasználási lehetőségeit és képes legyen a programokat hatékonyan használni tanári munkája során. Tudjon szaktanári jelentést készíteni a szövegszerkesztő programmal, képes legyen félévi/évvégi statisztikát készíteni a táblázatkezelő programmal, prezentációt létrehozni a prezentációs programmal. A képzésben résztvevő az iskolai számítógépeken futó szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs programokat készség szinten tudja használni a tanórai munkában és az órára való felkészülésben. A képzés további célja, hogy az informatika területén elsajátított ismeretek felhasználásával a képzésben résztvevők saját szakmai munkájukat egyszerűsítsék, színesítsék. A program lehetőséget biztosít, hogy a résztvevők saját tempójukban, saját elképzeléseik szerint sajátítsák el az ismereteket.

A program tartalmának rövid ismertetése:
A Topsec Kft. által szervezett 60 órás távoktatásos képzés keretében a pedagógusok megbízható elméleti és gyakorlati tudást szereznek a számítógép használatáról. A távoktatás lehetőséget biztosít, hogy a képzésben résztvevő pedagógusok saját időbeosztásuk és igényeik szerint sajátítsák el az ismereteket.
A tananyag elsajátításához szükség van néhány tárgyi és tudásbeli előfeltételre is. Először is rendelkeznie kell olyan számítógéppel, amelyre az irodai szoftver csomag fel van telepítve, hiszen a tananyag olvasása közben kell a műveletek nagy részét kipróbálni.
Másodszor tisztában kell lennie bizonyos, a számítógép használatához kapcsolódó ismerettel. Ezek az ismeretek a következők:
az operációs rendszer biztos használata (számítógép indítása, leállítása, az Asztal és a Tálca fogalma, programok indítása, ablakok kezelése),
fájlok és mappák fogalma,
valamilyen fájlkezelő ismerete, használata,
mappa- és fájlműveletek (új mappa létrehozása, másolás, áthelyezés, törlés, átnevezés, mentés, mentés másként),
internet használata alapszinten.

A tananyag három fő részből áll. Először a szövegszerkesztési ismereteket, ezt követően a táblázatkezelést, végül a prezentáció-készítést mutatjuk be.
A képzés keretében a képzésben résztvevők átfogó ismereteket szereznek a szövegszerkesztés témakörből, mely meggyorsítja munkájukat, egyszerűsíti a levelek, faxok, hosszabb dokumentumok szakszerű, pontos elkészítését. Az elsajátított ismeretek felhasználásával olyan igényes képekkel illusztrált dokumentumot készíthetnek, mely megfelel a mai megjelenési elvárásoknak.
A táblázatkezelő program segítségével a képzésben részvevők elvégezhetik a napi munka során felmerülő számítási és nyilvántartási feladatok jelentős részét. Az elsajátított ismeretek felhasználásával adatnyilvántartásokat készíthetnek, majd ezekből diagramokat szerkeszthetnek, táblázataikat tetszetős külsővel ruházhatják fel, mely könnyíti az adatok áttekintését. A képzés végén hallgatóink megszerezhetik a szükséges ismereteket ahhoz, hogy problémákat önállóan megoldani képes felhasználókká váljanak.
A prezentációs program nélkülözhetetlen eszköz egy előadó számára. Segítségével nem csak élvezetesebbé tehetjük előadásunkat, hanem a főbb gondolatok megfogalmazásával vezérfonalat adhatunk saját mondanivalónknak az előadás közben. A programmal készíthető interaktív prezentáció, alkalmas összefoglaló jelentések, tanulmányok színesebbé tételére, használható e-mailben elküldve multimédiás hírlevélként, szakmai rendezvényeken, vásárokon folyamatos vetítésre állítva animációkkal kísért reklámanyagként.
A képzés során az ismeretanyagot az alapoktól az általánosan használt funkciókig tekintjük át, közben folyamatosan gyakorlati példák megoldásán keresztül alapozzuk meg a felhasználók mindennapi munkájához szükséges készségeket.
Ez a három rész további egységekre van felosztva, ezeken az egységeken belül vannak az egyes órák. Egy ilyen óra anyagának elsajátításához körülbelül 45 percre van szükség. Ez az időkeret csak hozzávetőleges, egyénenként változó lehet. Ez függ attól, hogy Ön milyen gyorsan olvas, mennyi időbe telik az ismeretek elsajátítása, kipróbálása, gyakorlása. Így elképzelhető, hogy bizonyos részek elsajátításához ennél rövidebb vagy hosszabb idő kellhet.
A tanulási egységek főtémákra, témákra bonthatóak, a témák altémákból állnak. A felkészülést segítő ismeretek megértését gyakorlati példák, tanulási tippek segítik, a gyakorlást tesztfeladatok, az új ismeretek szintetizálását, saját környezetre adaptálását beküldendő feladatok szolgálják. Az önálló tanulást tutori támogatás és egy kontakt nap valamint a fórum segíti. A gyakorló teszteket a rendszer automatikusan javítja és visszajelzést ad, a beküldendő feladatokat a tutor javítja és személyre szabottan visszajelzést küld a résztvevőnek.
A három fő téma mindegyikéből záró vizsga feladatot kell megoldaniuk képzésben résztvevőknek, és a megadott határidőre a tutornak elküldeniük. A képzésben résztvevőnek a záróvizsga feladatot legalább 80 %-os sikerességgel meg kell oldania, hogy a képzés sikeres elvégzéséről Tanúsítványt kapjon.
A tanulási folyamat akkor lehet a leghatékonyabb, ha a tananyag olvasása közben az új ismereteket rögtön ki is próbálja. A tananyag konkrét instrukciókkal szolgál majd az elvégzendő műveletekről. A műveletek elsajátítását és megértését a képek és a videók segíteni fogják, amelyek az anyag megfelelő részén elérhetőek.
A műveletek elvégzéséhez, kipróbálásához és a feladatok megoldásához sokszor egy előre elkészített fájlra lesz szüksége. Ezeket a fájlokat a tananyag három fő részének az elején egyben letöltheti. Célszerű készíteni ezeknek egy-egy mappát és oda lementeni őket. Célszerű továbbá készíteni egy külön mappát azoknak a fájloknak is, amelyeket majd elment a műveletek elvégzése közben.

Az előírt tartalmi követelmények:
A résztvevő ismerje a szövegszerkesztő program működését. Tudjon dokumentumokat létrehozni, ismerje a karakter és bekezdés formázás lehetőségeit, tudjon képet, táblázatot beszúrni, formázni, ismerje az oldalbeállítási lehetőségét, tudjon nyomtatni.
A képzésben résztvevő ismerje a táblázatkezelő program működését, alapvető beállításait. Legyen képes egyszerű táblázatokat létrehozni, formátumokkal ellátni, a táblázat adatait diagramok segítségével szemléltetni, saját képletekkel, és függvényekkel számolási feladatokat megoldani. Ismerje az oldalbeállítási és a nyomtatási lehetőségeket.
Továbbá a résztvevő legyen tisztában a bemutató készítés lépéseivel, a diák kezelésével, formázásával, a dia vetítés beállításaival. Ismerje a képek beszúrásának, pozicionálásának lehetőségeit, a minta dia szerepét.
A képzésben résztvevő legyen képes a szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentáció készítő programok önálló eredményes használatára, és az itt megszerzett tudást hatékonyan alkalmazza a munkája során.

Az ismeretek számonkérésének módja:
A 3 főtéma befejezésekor, a keretrendszer segítségével, főtémánként egy összetett záró vizsga feladat megoldásával és határidőre történő beküldésével ellenőrizzük a képzés során átadásra került ismeretek elsajátítását.
A képzésben résztvevőnek a 3 főtéma befejezésekor az összetett záró vizsga feladatot határidőre be kell küldeni, és minimum 80 %-os sikerességgel kell megoldani, ahhoz, hogy a képzés sikeres elvégzéséről Tanúsítványt kapjon.
A beküldött feladatokat a tutor értékeli ki, a feladat megoldások eredményességéről, valamint a hibákról és azok javítási lehetőségeiről visszajelzést küld a képzésben résztvevőnek.

Az értékelés szempontjai:
A képzésben résztvevő mennyire volt képes helyesen alkalmazni a tanult ismereteket a feladatok megoldása során.

Szövegszerkesztés – értékelési szempontok

A szövegszerkesztés beküldendő feladat javításakor az alábbi értékelési szempontokat vesszük figyelembe:
A résztvevő képes-e elindítani a szövegszerkesztő programot és a megadott szöveget helyesen begépelni. Képes-e a megadott kép alapján reprodukálni a dokumentumot, képes-e alkalmazni a szükséges formátumokat úgy mint: betűméret növelése, betűtípus állítása, kiskapitális hatás, félkövér stílus, szimbólumok beszúrása, középre igazítás, bal és jobb oldali behúzás, bekezdés háttérszínének állítása, sorkizárt igazítás, dőlt stílus, aláhúzás alkalmazása, kép beszúrása, a beszúrt képek méretezése és pozícionálása, felsorolás létrehozása, táblázat beszúrása, cellaegyesítés a táblázat első sorában, sormagasság növelése a táblázatban, igazítás a táblázat első sorában, oszlopszélesség állítása a táblázatban, a táblázat szegélyeinek beállítása, térközök beállítása a szövegben, margó beállítása, fejléc elkészítése, lábléc elkészítése.

Táblázatkezelés – értékelési szempontok

A táblázatkezelés beküldendő feladat javításakor az alábbi értékelési szempontokat vesszük figyelembe:
A résztvevő képes-e megnyitni a szükséges munkafüzetet és az ott található táblázatban elvégezni a szükséges műveleteket, számításokat úgy mint: új sor beszúrása a táblázatba, szöveg bevitele a cellába, egyéni képlet létrehozása a szükséges számításhoz, számformátumok helyes használata (tizedesjegyek beállítása), félkövér és dőlt stílusok alkalmazása a megfelelő cellákra, cellák háttérszínének állítása, szegélyek beállítása, a SZUM függvény alkalmazása a megfelelő helyen a megfelelő tartományra, az ÁTLAG függvény alkalmazása a megfelelő helyen a megfelelő tartományra, a MAX függvény alkalmazása a megfelelő helyen a megfelelő tartományra, a MIN függvény alkalmazása a megfelelő helyen a megfelelő tartományra, a DARABTELI függvény alkalmazása a megfelelő helyen a megfelelő tartományra és a helyes feltétel megadása, a SZUMHA függvény alkalmazása a megfelelő helyen a megfelelő tartományokra és a helyes feltétel megadása, a HA függvény alkalmazása a megfelelő helyen a megfelelő cellákra és a helyes feltétel megadása, az FKERES függvény alkalmazása a megfelelő helyen a megfelelő tartományra, a rendezés funkció helyes használata, munkalapok közötti váltás, a szűrő funkció helyes használata, diagram létrehozása a megfelelő tartományból, a diagram helyének módosítása, a diagram címének megadása, fejléc készítése, a munkafüzet mentése.

Prezentáció készítés – értékelési szempontok

A prezentáció készítés beküldendő feladat javításakor az alábbi értékelési szempontokat vesszük figyelembe:
A résztvevő képes-e elindítani a prezentációkészítő programot és új bemutatót létrehozni. Képes-e a bemutatóba új diákat beszúrni. A résztvevő képes-e a diákon, illetve az egész prezentáción elvégezni a kijelölt műveleteket úgy mint: a diák elrendezésének beállítása, szöveg bevitele a diákra, a begépelt szövegek betűtípusának beállítása, a betűméret beállítása, félkövér, árnyékolt és aláhúzott stílusok alkalmazása, felsorolásnál a felsorolásjel módosítása, számozás beállítása, a diasablon használata, szöveg balra igazítása, kép beszúrás a diákra, a képek helyzetének módosítása, új szövegdoboz beszúrása a diákra és a szöveg bevitele a dobozba, a szövegdoboz pozícionálása, dátum és diaszám beszúrása a láblécbe, a diasablon használata a lábléc formázásához, a diák hátterének beállítása, a diák sorrendjének módosítása, a bemutató mentése.


Melléklet: Beküldendő zárófeladatok_7 számú melléklet.docx

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; Bármely szak; Pedagógus, tanító vagy tanár..
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig: Felhasználó szintű operációs rendszer és Internet ismeret. Az előzetesen elvárt ismeretek meglétét az online jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével ellenőrizzük. A jelentkezési lap tartalmazza a jelentkező nyilatkozatát arról, hogy az előzetesen elvárt ismeretekkel rendelkezik.

Javasolt munkakörök:
Óvodapedagógus, Tanító, Tanár, Gyógypedagógus, Konduktor, Logopédus, Kollégiumi nevelő, Pszichológus, Szociálpedagógus, Könyvtáros tanár (tanító), Fejlesztõ pedagógus
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Intézményvezető, Intézményvezető-helyettes, Diákönkormányzatot segítő pedagógus, Gyermekvédelmi felelős, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: Nincs ilyen lehetőség.

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: A megrendelői igények figyelembe vételével.

Részvételi díj összege:
– Minimum: 20000 Ft
– Maximum: 160000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: Esetleges szállás, utazás és étkezés költségei.

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Dokumentum 
Minőségbiztosítási összefoglaló 2014 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2015 Letöltés

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.