Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Magyar Mozgáskotta Módszer, mint a komplex személyiségfejlesztés, mozgásnevelés, hátránykompenzáció lehetséges alternatív programja

Szervező neve: Qualitas T&G Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-000709/2014
Alapítási engedély szám: 27282/64/2016
Alapító neve: Qualitas T&G Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2021. 08. 23.

Foglalkozási órák száma: 30
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A résztvevők ismerjék meg a mozgásfejlesztés, mozgásnevelés biológiai-, idegrendszeri-, pszichológiai-, környezeti jellemzőit. Sajátítsák le ezek feltételeit. Legyenek tisztában a mozgásfejlődés folyamatával, annak meghatározottságával, a tekintettel az életkori sajátosságokra is.
Tudják felismerni a fejlődés zavarait, a fejlesztés lehetőségeit. Sajátítsák el a mozgásnevelés személyfejlesztő hatásainak lehetőségeit.
Cél a résztvevők mozgásfejlesztéshez kapcsolódó szemléletének formálása is, pedagógiai gyakorlatának megújítása a program alkalmazásával.

A program tartalmának rövid ismertetése:
Óvodákban, iskolák alsó tagozatán és mozgásfejlesztéssel kapcsolatos gyógypedagógiai intézményekben használható a Magyar Mozgáskotta módszer, mint komplex mozgás és személyiségfejlesztő program. Pszichés vagy egyéb hátránnyal küzdő tanulási és magatartási zavarra utaló jeleket mutató, a természetes mozgásfejlődési fokozatokat nem követő, különböző szocio-, szubkulturális háttérrel rendelkező gyermekek/ tanulók körében alkalmazható alternatív eljárás, ami képes vizuálisan is megjeleníteni a mozgáselemeket, mozgásalgoritmust és alkalmazható ilyen hátrányokkal nem rendelkező gyereke körében is. Sajátos, egyedi eszközkészletű. elsősorban játékkal, mozgással, cselekvéssel fejleszti a szükséges kompetenciákat, újszerű lehetőséget ad a mozgásigény kielégítéséhez, mozgásfejlesztéshez, különböző szervezeti keretekben, formákban.

Ennek a módszernek a használatára készít fel a továbbképzés egyedi módon.
A képzésben résztvevők megismerkednek a módszerrel, képessé válnak a Magyar Mozgáskotta módszer alkalmazására. pedagógiai gyakorlatuk megújítására, a program rendszerszemléletének értelmezésére, célirányos, tematikus folyamatának és elemeinek, egymásra épülő megtervezésére.

A képzés specialitása, hogy a saját élményű gyakorlat is elmélyíti a felkészültséget.
A tematikus egységek:
1.Ismerkedés, csoportalakítás, ráhangolódás
2. A mozgáskotta módszer elméleti alapjai, a mozgáspszichológiai szemlélet jelentősége interdiszciplináris jellege
3. A tevékenységek regulációs felfogása
4. A kognitív képességek jelentősége
5. A mozgástanulás
6. A nap zárása, összefoglalás
7. A mozgás személyiség fejlődésben betöltött szerepe
8. A sportági mozgásoktatás
9. A Magyar Mozgáskotta Módszer
10. A nap zárása, összefoglalás
11. Az eszközkészlet bemutatása
12. Az eszközkészlet gyakorlati alkalmazása
13. A módszer alkalmazása köznevelési intézményekben
14. A képzés zárása
A továbbképzésen alkalmazott módszerek, munkaformák: egymástól való és saját élményű tanulás, gyakorlatok kipróbálása, a kooperatív együttműködés, tudásmegosztás, előadás, megbeszélés, páros és kiscsoportos munka, irányított beszélgetés, brainstorming.
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
Az órák 90 %-án kötelező a részvétel és a záró dolgozat elkészítése, minimum 5 oldalban. Leadási határideje:a továbbképzés zárását követő 14. napig. A tanúsítvány kiadásának feltétele a záró dolgozat oktató általi megfelelt minősítése, melyről a résztvevő írásbeli tájékoztatást kap.
Választható témák és értékelésük:

1. Magyar Mozgáskotta Módszer irányított tevékenység/ tanóra vázlatának elkészítése, az elsajátított szakmai, módszertani ismeretek felhasználásával, reflexióval.

Vagy:
2. Éves tematikus terv elkészítése választott korcsoportra/ évfolyamra/ mikro csoportra/ gyermekre. Felépítésének, metodikájának bemutatása, az elsajátított szakmai, módszertani ismeretek felhasználásával, értékelése reflexióval.
Értékelés szempontjai:
A módszer cél-, feladatrendszerének, metodikájának ismerete. Fogalmak pontos szakmai tudást tükröző használata. A didaktikai alapelvek megjelenése, adaptivitása. A pedagógus kreativitását, elkötelezettségét, szemléletváltását tükröző feladatelemek megjelenése, gyakorisága.

Vagy:
3. Minimum 20 tevékenységet tartalmazó, a mozgáskotta eszközkészletére épülő, módszertani előírásoknak megfelelő játékgyűjtemény összeállítása, az elsajátított szakmai, módszertani ismeretek felhasználásával, mely illeszkedik a tematika vagy a résztvevő által kiemelt egy fejlesztési területhez.
Értékelés szempontjai:
A módszer cél-, feladatrendszerének, metodikájának ismerete. A didaktikai alapelvek megjelenése, adaptivitása a tevékenység-leírásokban. A pedagógus kreativitását, elkötelezettségét, szemléletváltását tükröző feladatelemek megjelenése, gyakorisága a játékos tevékenységsorban.

Az előírt tartalmi követelmények:
Ismerjék a mozgás személyiségfejlesztésben, kompetenciák fejlesztésében betöltött szerepét; a testi fejlődés biológiai, idegrendszeri, pszichológiai alapjait; az érés, fejlődés sajátosságait mozgásfejlődést meghatározó hatásokat, körülményeket.
Ismerjék a Magyar Mozgáskotta módszer cél és feladatrendszerét, struktúráját, eszközkészletét, fejlesztési lehetőségeit. Ismerjék fel a pszichés-, szociális-, szomatikus hátrányokat és alkalmazzák a Magyar Mozgáskotta módszer nyújtotta kompenzációs lehetőségeket.
Legyenek képesek a Magyar Mozgáskotta módszer alkalmazására a mozgásfejlesztés, nevelés feladatrendszerének célirányos, tervszerű, tudatos, a didaktikai alapelvek figyelembe vételére épülő megvalósítására, pedagógiai gyakorlatuk megújítására.

Az ismeretek számonkérésének módja:
A Magyar Mozgáskotta módszer gyakorlati alkalmazására szervezett feladatsorok leképzésébe, összeállításába való mozgásos, szakmaiságot tükröző, kreatív tevőleges bekapcsolódás.
Témák:
1.Magyar Mozgáskotta Módszer irányított tevékenység/ tanóra vázlatának elkészítése, az elsajátított szakmai, módszertani ismeretek felhasználásával, reflexióval.
Vagy:
2.Éves tematikus terv elkészítése választott korcsoportra/évfolyamra/mikrocsoportra/gyermekre. Felépítésének, metodikájának bemutatása, az elsajátított szakmai, módszertani ismeretek felhasználásával, értékelése reflexióval.
Értékelés szempontjai az 1. és a 2. pont esetén:
A módszer cél-, feladatrendszerének, metodikájának ismerete. Fogalmak pontos szakmai tudást tükröző használata. A didaktikai alapelvek megjelenése, adaptivitása. A pedagógus kreativitását, elkötelezettségét, szemléletváltását tükröző feladatelemek megjelenése, gyakorisága.
Vagy:
3. Minimum 20 tevékenységet tartalmazó, a Mozgáskotta eszközkészletére épülő, módszertani előírásoknak megfelelő játékgyűjtemény összeállítása, az elsajátított szakmai, módszertani ismeretek felhasználásával, mely illeszkedik a tematika vagy a hallgató által kiemelt egy fejlesztési területhez.
Értékelés szempontjai a 3. pont esetén:
A módszer cél-, feladatrendszerének, metodikájának ismerete. A didaktikai alapelvek megjelenése, adaptivitása a tevékenység leírásokban. A pedagógus kreativitását, elkötelezettségét, szemléletváltását tükröző feladatelemek megjelenése, gyakorisága a játékos tevékenységsorban.

Az értékelés módja: megfelelt/nem megfelelt.
A záró dolgozat leadási határideje legkésőbb a tanfolyam zárását követő 14. nap. A tanúsítvány kiadásának feltétele a záró dolgozat oktató általi megfelelt minősítése, melyről a résztvevő írásbeli tájékoztatást kap.

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; óvodapedagógus, tanító, gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus, gyógytestnevelő, gyógytornász; pedagógus vagy gyógypedagógus szakképzettség.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig:

Javasolt munkakörök:
Óvodapedagógus, Tanító, Gyógypedagógus, Konduktor, Fejlesztõ pedagógus, gyógytestnevelő, gyógytornász
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
nem releváns

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: nem lehetséges

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: hétköznapokon, délelőtt, délután

Részvételi díj összege:
– Minimum: 40000 Ft
– Maximum: 60000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: Nincs

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Dokumentum 
Minőségbiztosítási összefoglaló 2018 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2019 Letöltés

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.