Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Konfliktuskezelés, mediáció a köznevelés világában

Szervező neve: Qualitas T&G Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-000709/2014
Alapítási engedély szám: 9/8/2018
Alapító neve: Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft.

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2023. 02. 08.

Foglalkozási órák száma: 30
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
Cél, hogy a résztvevők szerezzenek ismereteket a konfliktusok tipológiájáról, ismerjék fel azok jellemzőit, a kiváltó okokat és a környezet szerepét. Tudják megkülönböztetni a köznevelésben tipizálható konfliktusok szereplőire jellemző magatartásformákat, a hibás és a hatékony konfliktuskezelési technikákat. Saját élményű gyakorlatok alapján ismerjék meg a különböző megoldási stratégiákat és lehetséges kimeneteket, a mediáció fogalmát, szerepét és eszköztárát. Legyenek képesek az asszertív, problémamegoldó szerep vállalására munkájuk során.

A program tartalmának rövid ismertetése:
A pedagógus szakma sikerét erőteljesen befolyásolja, hogy megnyerhetők-e a tanulók és a kollégák a bizalmon és partnerségen alapuló együttműködésre. A korszerű pedagógia a gyermekek egyéni sajátosságaira, szükségleteire figyel, a családokat képes bevonni, megköveteli a csapatmunkát.
Mindezek feltételezik a konfliktusok természetének alapos ismeretét, megoldási módjainak, a technikáinak tudatosítását, gyakorlását. Ha a résztvevők saját viselkedésüket azonosítani tudják a különféle helyzetekben, és le tudják vonni a szükséges következtetéseket, tovább tudnak lépni személyiségük fejlődésében. Szükséges, hogy a pedagógusok erős énképpel, stabil és tudatos konfliktuskezelési technikákkal eredményesen tudjanak intézményük konfliktusos, mediációs technikákat igénylő helyzeteiben viselkedni. S ha saját maguk képesek erre, tanítványaik számára mintaadók lesznek.
A tematikai egységek - a konfliktushelyzet, a konfliktusok megoldása, a mediáció, - két intenzív tréningnap során és egy közbe iktatott, 10 órás távoktatási modul keretében valósulnak meg (blended képzési forma).
Tematikai egységek: 1.Bevezetés; 2.A konfliktushelyzet; 3.Sztereotípia, prekoncepció és elutasítás, mint konfliktusforrások; 4.Az első nap zárása; 5.Távoktatási modul; 6.Konfliktusmegoldási stratégiák - a távoktatási modul feladatainak elmélyítése; 7.A mediáció lehetőségei a köznevelésben; 8.A képzés zárása
Jellemzőek a többlépcsős gyakorlatok, melyek során a résztvevők először egyéni/távoktatásos munkában oldanak meg feladatot, majd mikrocsoportos konszenzusteremtés, ez után pedig plenáris megbeszélés következik. Jellemző a sajátélményű csoportos tanulás, a résztvevők szituációs és helyzetgyakorlatokban, szerepjátékokban szereznek tapasztalatokat és ismereteket önmagukról, valamint a konfliktusok természetéről. Az ellenőrzés a tréning jellegéhez igazodva legtöbbször megfigyeléssel történik. Az értékelésre a gyakorlatokat záró megbeszélések, tréneri összegzések formájában kerül sor. A tanúsítvány kiadásának 90 %-os részvétel és a távoktatásos feladatok elkészítése, végezetül egy a szerzett élményekről, a személyes munkában hasznosítható tapasztalatokról visszajelző, reflexiós levél megírása a feltétele. Elvárás, hogy a levél helyesen, pontosan használja az új fogalmakat, hiánytalanul jelenjenek meg a tréningen megismert módszerek alkalmazhatóságára vonatkozó reflexiók. Pontosan tükrözze megfogalmazójának a gyakorlati hasznosításra vonatkozó terveit.

Az előírt tartalmi követelmények:
A továbbképzés résztvevője
- Ismerje a konfliktus fogalmát, a konfliktusok jellemzőit szociológiai, pszichológiai és pedagógiai megközelítésben.
- Tudja megkülönböztetni a konfliktusok típusait és szintjeit.
- Ismerje a személyközi és intraperszonális szinten kialakuló konfliktusok forrásait, továbbá a személyes, társas és szervezeti környezet szerepét a konfliktusok kialakulásában.
- Tudjon különbséget tenni a konfliktusok szereplőire jellemző agresszív, asszertív és szubmisszív magatartásformák között.
- Ismerje saját viselkedése jellemzőit, annak hatását.
- Ismerje a különböző megoldási stratégiákat és a lehetséges lefutási módokat.
- Ismerje a mediáció fogalmát, annak eszköztárát, és szerepét a konfliktuskezelésben.
- Legyen képes megtervezni, hogyan építi be a tréningen szerzett ismereteit saját gyakorlatába, és hogyan változtat konfliktuskezelési technikáin.

Az ismeretek számonkérésének módja:
A záró ellenőrzés alapjául a résztvevő által megfogalmazott reflexiós levél szolgál. Ebben az alábbi kérdések megválaszolása a feladat:
Az elsajátított ismeretek miként segítik majd a különböző konfliktushelyzetekben, hogyan építi be azokat viselkedésébe?
Oktatási, nevelési gyakorlatát, rutinjait felidézve azonosított-e olyan konfliktuskezelési módokat, melyeken változtatnia kell a tréning tapasztalatok alapján?
Mely szerzett ismeretek és elvégzett gyakorlatok alapján tapasztalta, hogy eddigi megoldásai megerősítést nyertek, tehát nem kell változtatnia?
Mely feladatok, illetve gyakorlatok hagytak a legmélyebb nyomot a tréning során, és miért?
Összességében mi az, amit a leghasznosabbnak tart a tréningen szerzett ismeretek és tapasztalatok közül, és miért?

Az értékelés szempontjai: A reflexiós levélben helyesen, pontosan használja az új fogalmakat, hiánytalanul megjelennek benne a tréningen megismert hatékony módszerek alkalmazhatóságára vonatkozó reflexiók. Pontosan tükrözi a résztvevő eddigi munkájának megváltoztatására, a megismert új módszerek gyakorlati hasznosítására vonatkozó terveit.

A reflexiós levél elkészítése a tréning befejezése után 15 napon belül, legalább 2, legfeljebb 4 A/4-es oldal terjedelemben.

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; Bármely szakos pedagógus, óvodapedagógus; Tanár, tanító, óvodapedagógus.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig: Alapfokú informatikai jártasság, számítógép kezelői ismeretek.

Javasolt munkakörök:
Óvodapedagógus, Tanító, Tanár, Gyógypedagógus, Konduktor, Logopédus, Kollégiumi nevelő, Szociálpedagógus, Könyvtáros tanár (tanító), Szakoktató, gyakorlati oktató, Fejlesztõ pedagógus, felsőfokú végzettséggel rendelkező bármely, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott szakember (pedagógiai asszisztens, stb).
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Intézményvezető, Intézményvezető-helyettes, Diákönkormányzatot segítő pedagógus, Gyermekvédelmi felelős, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Rendszergazda, Szabadidő-szervező, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: nincs

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: Hétköznaponként.

Részvételi díj összege:
– Minimum: 40000 Ft
– Maximum: 60000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: Nincs.

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Dokumentum 
Minőségbiztosítási összefoglaló 2019 Letöltés

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.