Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Pályaorientáció, életpálya-tervezés módszertana pedagógusoknak

Szervező neve: Qualitas T&G Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-000709/2014
Alapítási engedély szám: 23/171/2015
Alapító neve: Fiatalok Mentorai Egyesület

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2020. 06. 24.

Foglalkozási órák száma: 30
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A továbbképzés célja, hogy a résztvevők megismerhessék, hogy az oktatási intézmények milyen módon segíthetik hatékonyan pályaorientációval, életpálya-tervezéssel tanulóikat a továbbtanulásban, valamint a sikeres munkaerő-piaci érvényesülésben.
A pedagógusok életpálya-építési szemléletváltásának elősegítése, és az ezzel összefüggő elméleti és módszertani felkészítésük.
További cél, hogy a résztvevők megismerhessék azokat a készségeiket és képességeiket, valamint elsajátítsák azokat az ismereteket, amelyek az életpálya tervezéséhez, a munkavállalói kompetenciák megismeréséhez és fejlesztéséhez, valamint a tanulók majdani munkavállalása esetén szükségesek a sikeres megfeleléshez.

A program tartalmának rövid ismertetése:
A köznevelés tartalmi és szervezeti változásaival, az iskolarendszer, szakképzés és munkaerő-piac folyamatos átalakulásával jelentősen változnak mind az oktatás és továbbtanulás, mind pedig a munkaerő-piaci érvényesülés feltételei. Minden oktatási intézménynek fel kell készíteni a tanulóit a továbbtanulás, az életpálya-tervezés, az álláskeresés és munkaerő-piaci érvényesülés buktatóival, nehézségeivel való megküzdésre. Ehhez kíván segítséget nyújtani a „Pályaorientáció, életpálya-tervezés módszertana pedagógusoknak” című továbbképzés. A képzés célja egy, az érintett területeken (pályaválasztás, pályaismeret, pályaorientáció, életpálya-tervezés, munkaerő-piaci alapismeretek, önmenedzselés és álláskeresési technikák, munkajogi alapismeretek) átnyúló, egységes elméleti és gyakorlati tudás átadása. Célunk, hogy a résztvevők a jogszabályi, törvényi szabályozás adta kereteknek megfelelően tágabb kontextusban átlássák a pályaorientáció helyét és szerepét, megismerjék a pálya-, és önismeret, valamint a munkaerő-piaci ismeretek alapfogalmait. Fontos cél, hogy ismereteket szerezzenek az életpálya-tervezéssel, életút-tervezéssel kapcsolatos életpálya-menedzsment készségekről, valamint életpálya-tanácsadás beavatkozási pontjairól. További cél, hogy megismerjék a pályainformációs eszközöket és képessé váljanak az elérhető, pályaorientációs és életpálya-tervezési támogató eszközök használatára. A 30 órás képzésen közös munkával határozzuk meg a pályaorientáció fogalmát, illetve megismerésre és tisztázásra kerülnek a pályaorientáció témaköréhez kapcsolódó definíciók, fogalmak. Áttekintésre kerülnek a pályaorientációs munkában a lehetséges külső és belső partnerek, a pedagógusok pályaorientációs munkáját segítő szervezetek, intézmények, adatbázisok; valamint a megismerik a modern pályaorientáció kihívásait és az önmenedzselés lehetőségeit. Összeállítjuk a diákok sikeres pályaorientációját megalapozó szükséges tanulói képességek-, készségek-, kompetenciák listáját. Foglalkozunk az életkori különbségekkel és az intézményi képességfejlesztés lehetőségeivel. A továbbképzés értékeléséhez elkészítendő feladat: minden résztvevő a pályaorientáció saját intézményben történő sikeres bevezetéséhez és hatékony működtetéséhez projekttervet készít. A foglalkozások kellő és egyenlő arányban tartalmaznak elméleti, valamint gyakorlati részeket. A gyakorlati részekben a résztvevőknek módja nyílik meglévő tapasztalataik hasznosítására, új ismeretekkel való integrálásra és sajátélmény alapú tanulságok levonására mind maguk, mind csoporttársaik számára.
A program főbb témái:
 Bevezetés (ismerkedés, bemutatkozás, elvárások, hozzájárulások, képzési program ismertetése)
 A pályaorientáció fogalmának meghatározása
 Az önismeret, az öndefiníció elemei
 Pályaismereti alapok; életpálya-tervezés
 Az önmenedzselés, önmenedzselési technikák
 Munkaerő-piaci alapismeretek
 A pályaorientációs intézményhálózat, kapcsolatok és partnerek
 Üzemlátogatás, saját élmény feldolgozása
A tanúsítvány kiadásának feltételei:
A képzés 90%-án való részvétel, a képzés egyéni és csoportmunkáinak végrehajtása, valamint a projektterv elkészítésének a teljesítése.

Az előírt tartalmi követelmények:
Ismerje az önismeret elmélyítésének, a személyiség fejlődésének szempontjait, a személyiség fejlesztésének lehetőségeit, az egyéni életpálya-tervezés/karrier-tervezés szempontjait.
Ismerje a pályaválasztással, pályaorientációval, munkaközvetítéssel, tanácsadással foglalkozó különböző szervezeteket és intézményhálózatot.
Legyen jártas: a pályaválasztási-, iskolaválasztási folyamatot és munkavállalást segítő eszközök alkalmazásában (kérdőívek, önértékelő eljárások, tesztek, ismertetők, internetes oldalak), valamint az önmenedzselési és álláskeresési technikákban.
Ismerje a tanulók majdani motiválásához szükséges eszközöket, módszereket az egyéni életpálya-elképzelések, tervek és célok elérésének segítésében.

Az ismeretek számonkérésének módja:
Ellenőrzési mód
A résztvevők részletes projekttervet készítenek a pályaorientációs tevékenység bevezetésére és fenntartására a saját intézményben. A projekttervek dokumentumának megfelelőségét a továbbképzés befejezését követően a képzés vezetője értékeli (megfelelt/nem felelt meg választással).

Értékelési szempont
A projektterv részletessége, kidolgozottsága, az összes tanult és fontos szempont megjelenése. Az évfolyamok és teendők helyes megválasztása, az időkeret realitása. Források, segítő szervezetek megjelenése, helyes bevonása a folyamatba. A projektterv megvalósíthatósága, illeszkedése az adott intézmény specifikumaihoz.

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; nem jellemző; pedagógus szakképesítés.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig:

Javasolt munkakörök:
Tanító, Tanár, Kollégiumi nevelő, Pszichológus, Szociálpedagógus, Szakoktató, gyakorlati oktató
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Intézményvezető, Intézményvezető-helyettes, Diákönkormányzatot segítő pedagógus, Gyermekvédelmi felelős, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Szabadidő-szervező

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: nem lehetséges

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: Délelőtt és délután

Részvételi díj összege:
– Minimum: 30000 Ft
– Maximum: 80000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: Étkezés, utazás.

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Dokumentum 
Minőségbiztosítási összefoglaló 2019 Letöltés

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.