Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Mérési eredményekre épülő pedagógiai fejlesztések módszertana az általános és középiskolákban

Szervező neve: Qualitas T&G Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-000709/2014
Alapítási engedély szám: 575/128/2017
Alapító neve: Pangea Petény Tanácsadó Kft.

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2022. 08. 28.

Foglalkozási órák száma: 30
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A programban résztvevők ismerjék meg a mérés és értékelés hatékony, megbízható, korszerű módszereit, a mérési adatok szemléletes, gyakorlatban jól alkalmazható feldolgozását.
Váljanak képessé a mérési eredmények értelmezésére, felhasználására a napi pedagógiai munkájukban tanulói és csoportszinten egyaránt.
Váljanak képessé kiválasztani egy adott pedagógiai helyzethez releváns mérési-értékelési eszközöket, legyenek képesek mérési adatok eredményeit elemezni és értelmezni, és segítségükkel a feladatokat meghatározni egyéni és csoport szinten.
Ismerjenek meg módszereket a tudás ellenőrzésére és a tanulók személyiségének jobb megismerésére adekvát mérőeszközök készítésére.
Váljanak képessé az intézmény vezetésének szakmai támogatást nyújtani az intézményi mérési-értékelési rendszer kialakításában.

A program tartalmának rövid ismertetése:
A mindennapos tanári gyakorlat egyénileg és társadalmilag is egyik legvitatottabb területe a tanuló munkájának értékelése. A sokféle értékelési módszer, eljárás ellenére a tanulók munkájának, tudásának, teljesítményének, fejlődésének értékelése iskoláik többségében nem megbízható. Ez a képzés azt a célt tűzte ki, hogy a pedagógiai mérés-értékelés tárgyköréhez tartozó legfontosabb elméleti és gyakorlati ismeretekkel, képességek fejlesztésével a pedagógusok sokoldalú értékelő munkáját segítse, az intézményi és osztályszint mellett kitér a pedagógusi munka általános értékelésére is, de a fókuszban a tanulói munka objektív, valíd és reliabilis értékelésének gyakorlata áll.
Témakörei:
A pedagógiai mérés-értékelés alapjai: bevezető a pedagógiai mérés-értékelésbe (fogalma, funkciói, a viszonyítás problémája, a pedagógiai mérés-értékelés eszközei a tesztek, a tesztek jóságmutatói, a feladattípusok); ismert mérés-értékelési rendszerek elemzése a megismert fogalmi rendszer mentén, megadott típusú tesztfeladatok írása, elemzése.
A tudásszint mérése, értékelése: a tudásszint mérés bevezető (tudás, mint az értékelés tárgya, a tudás kritériumai, a követelmény állítás, taxonómia, a tudásszint mérő teszt, a tesztszerkesztés, a tudásszint mérő tesztek értékelése, a tudásszint mérésének-értékelésének szerepe a pedagógiai munkában), tudásszint mérő teszt elemzése.
A képességek és egyéb területek mérése-értékelése: a képességek és egyéb területek mérése-értékelése bevezető (személyes, kognitív, szociális és speciális képességek, a pedagógusok által használható tanuló megismerési technikák, a szocio-kulturális háttér, ezek mérésének-értékelésének szerepe a pedagógiai munkában), egy online képességteszt kipróbálása, az eredmények értelmezése.
A kompetencia mérése-értékekése: a kompetencia mérése-értékekése bevezető (kompetencia, a kompetencia mérések nemzetközi és hazai rendszere, átfogó eredmények, az Országos Kompetencia Mérés); az Országos Kompetenciamérések (OKM) eredményei és továbbfejlesztési lehetőségek (az OKM eredményeit, segédanyagait tartalmazó felületek, az OKM mindenki számára elérhető eredményei, a tanuló saját eredményei, az intézmény által elérhető eredmények, az eredmények értelmezése, elemzése), az OKM eredményeinek saját intézményre vonatkozó elemzése (intézményi eredmények, egy osztály eredményei és egy tanuló eredményei).

A tanulási-tanítási folyamat intézményi mérési-értékelési rendszere: jellemzői; fejlesztésének lépései, fejlesztési terve, saját intézmény mérés-értékelési rendszerének és fejlesztési tervének vázlatos kidolgozása.
A képzés témaköreinek feldolgozása interaktív előadások és egyéni munkán, páros és kis csoportos megbeszélésen alapuló gyakorlatok keretében történik, melyet plenáris prezentáció követ. A gyakorlatok túlsúlyával el kívánjuk érni, hogy a hallgatók jártasságot szerezzenek a mérés, értékelés területein, és képesek legyenek mérőeszközök készítésére, a mérési eredmények értékelésére, az azokból következő fejlesztő feladatok megtervezésére.
A tanúsítvány kiadásának feltétele:
- Részvétel a foglalkozások 90 %-án.
- Záró dolgozat beadása a tanfolyamot követő harmadik héten. Záró dolgozat témája: neveltségi szint mérésére alkalmas, 30 kérdésből álló mérőeszköz vagy egy húsz itemből álló, különböző feladattípusokat tartalmazó tudásszint mérő teszt elkészítése a szaktárgyából, a mérés elvégzése és értékelése, fejlesztési feladatok meghatározása vagy az intézmény OKM eredményeinek elemzése (min. 4 oldal) és arra épülő fejlesztési terv vázlatának elkészítése (min. 1 oldal).
- Értékelési szempontok: elméleti alapfogalmak ismerete, alkalmazása; adatok statisztikai feldolgozása, értelmezése, következtetések és beavatkozások meghatározása egyén, csoport vagy intézményi szinten; gyakorlati megvalósíthatóság.
- A minősítés szintjei: Megfelelt, nem felelt meg. A „megfelelt” minősítés a tanúsítvány kiadásának minimum feltétele.
- A dolgozat benyújtásának határideje: a tanfolyamot követő két héten belül.
- Formai elvárás: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, sorkizárt, másfeles sorköz.

Az előírt tartalmi követelmények:
Ismerje a mérés, értékelés témakörhöz tartozó alapfogalmakat.
Legyen képes a statisztikai adatok elemzésére, értékelésére.
Tudjon az alapvető mérési-értékelési metodikának megfelelően tesztet, kérdőívet készíteni. Tudjon a kapott adatokból feladatokat meghatározni, következtetéseket levonni.
Legyen képes egyéni és csoportos feladatok megtervezésére.
Legyen képes a tanulási-tanítási folyamat tanulói értékelési rendjének kialakítására, az intézményben elvárt teljesítmények, követelmények kritériumrendszerének csoportszintű megtervezésére.

Az ismeretek számonkérésének módja:
Záró dolgozat beadása a tanfolyamot követő harmadik héten, amelynek tartalma:
Neveltségi szint mérésére alkalmas, 30 kérdésből álló mérőeszköz vagy egy húsz itemből álló, különböző feladattípusokat tartalmazó tudásszint mérő teszt elkészítése a továbbképzésen résztvevő szaktárgyából, a mérés elvégzése és értékelése, fejlesztési feladatok meghatározása vagy az intézmény OKM eredményeinek elemzése (min. 4 oldal) és arra épülő fejlesztési terv vázlatának elkészítése (min. 1 oldal).
Értékelési szempontok:
- Elméleti alapfogalmak ismerete, alkalmazása
- Adatok statisztikai feldolgozása, értelmezése, következtetések és beavatkozások meghatározása egyén, csoport vagy intézményi szinten.
- Gyakorlati megvalósíthatóság.
A minősítés szintjei: Megfelelt, nem felelt meg.
A „megfelelt” minősítés a tanúsítvány kiadásának minimum feltétele.
A dolgozat benyújtásának határideje: a tanfolyamot követő két héten belül.
Formai elvárás: Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret, sorkizárt, másfeles sorköz.

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; bármely; tanító, általános és középiskolai tanár.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig:

Javasolt munkakörök:
Tanító, Tanár, Kollégiumi nevelő, Könyvtáros tanár (tanító), Szakoktató, gyakorlati oktató
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Intézményvezető, Intézményvezető-helyettes, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: Nem jellemző.

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: hétköznap, délelőtt, délután, pihenőnap

Részvételi díj összege:
– Minimum: 40000 Ft
– Maximum: 60000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: -

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Dokumentum 
Minőségbiztosítási összefoglaló 2019 Letöltés

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.