Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Fizikaoktatás a 21. században – 60 órás továbbképzés középiskolai fizikatanárok számára

Szervező neve: Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézet
Felnőttképzési nyilvántartási szám: 12-207/2019
Alapítási engedély szám: 12/207/2019
Alapító neve: Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézet

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2024. 09. 20.

Foglalkozási órák száma: 60
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A program célja, hogy a középiskolai fizikatanárok számára a szakmai megújító képzés keretében speciális, kifejezetten a fizika és a természettudományos tantárgyak oktatásával kapcsolatos, aktuális, tantervi, módszertani és tantárgypedagógiai kérdésekre koncentráló ismereteket nyújtson. A képzés élményszerű formában, a résztvevők aktív bevonásával, gyakorlatorientált módon tárgyalja a 21. századi módszerek, kompetenciák természettudományos oktatásba való beillesztésének lehetőségeit.

A résztvevők megismerik az aktuális NAT és fizika kerettantervek mögötti koncepciót, elveket. Bevezetést kapnak a science típusú, a történeti szemléletű és a projekt alapú fizika oktatás módszertanába, képessé válnak pro és kontra érvelésre az adott módszerekkel kapcsolatban. Aktuális ismereteket szereznek a fizika érettségi rendszerről, a tehetséggondozás és a fizikaversenyek intézményeiről. Példákat ismernek meg a modern fizika súlyának növelésére a középiskolai fizika tanításában, és rá tudnak mutatni a modern fizika eredményinek alkalmazására hétköznapi eszközeink működésében. Képessé válnak korszerű elektronikai mérések, és egyszerű digitális mérések bemutatására, elemzésére. Felismerik a szövegértésnek a tanítás-tanulás folyamatában játszott kulcsszerepét, és a fizika tantárggyal kapcsolatos szövegeket fel tudják használni mind a tanulók logikai képességeinek fejlesztésére, mind a tanulók önálló természettudományos/fizikai ismeretszerzésének elősegítésére.



A program tartalmának rövid ismertetése:
"Fizikaoktatás a 21. században – 60 órás továbbképzés középiskolai fizikatanárok számára"

A 21. századi, felgyorsult tudományos-technikai fejlődés kihívások elé állítja a fizika oktatóit. Ideális esetben a tanulóknak ismernie kéne a tudományos eredményeket az ókortól napjainkig és ezek hétköznapi életben való alkalmazását is. Ennek a követelménynek lehetetlen teljes mértékben megfelelni. Az oktatott tényanyagot az elvárt általános műveltség aktuális szempontjai szerint szelektálni kell, és a módszertant is ehhez kell igazítani.

A program célja, hogy a középiskolai fizikatanárok számára a szakmai megújító képzés keretében speciális, kifejezetten a fizika és a természettudományos tantárgyak oktatásával kapcsolatos, aktuális, tantervi, módszertani és tantárgypedagógiai kérdésekre koncentráló ismereteket nyújtson. A képzés élményszerű formában, a résztvevők aktív bevonásával, gyakorlatorientált módon tárgyalja a 21. századi módszerek, kompetenciák természettudományos oktatásba való beillesztésének lehetőségeit.

A képzés a következő tematikus egységekből épül föl:
1. A NAT, fizika kerettantervek, science típusú fizika oktatás
2. A "science" típusú fizika oktatás módszertana és gyakorlata
3. A történeti szemléletű fizika oktatás új lehetőségei
4. Projektfeladatok fizikából
5. A fizika érettségi rendszer aktuális állapota, tapasztalatok
6. Tehetséggondozás, fizika versenyek
7. Modern fizika a középiskolában
8. Elektronikai kísérletek
9. Digitális mérések Lego Mindstorms EV3 használatával
10. A mérésről, az SI rendszerről, a valószínűségszámítás fontosságáról
11. A szövegértés szerepe a fizikaórán

A továbbképzés a résztvevők aktív közreműködésével, változatos módszertannal zajlik, a frontális oktatással szemben nagy hangsúlyt helyez az interaktivitásra, csoportos és projektmunkára. Eddig egyedülálló módon a szövegértés fejlesztésének a természettudományos oktatásban betöltött szerepére is koncentrál a szaktudományos, szakmódszertani ismeretek mellett. Az értékelés modulonként történik, formája oktatói szöveges értékelés (csoportmunka, prezentáció esetén, kimenet: megfelelt/nem felelt meg), írásban, online benyújtott feladatok írásbeli szöveges értékelése (kimenet: megfelelt/nem felelt meg), teszt (megfelelt(minimum 60%)/nem felelt meg). Az értékelési szempontokat az oktató a feladat kiadásakor részletesen közli. Általános elvárás, hogy a résztvevő kreatívan tudjon az adott modul elméleti ismeretanyagára épülő, a középiskolai oktatásban felhasználható modulokat, rövid feladatokat, projekteket alkotni, és legyen tisztában a közoktatás keretrendszerével, a fejlesztés irányaival.

A képzés tanúsítvánnyal zárul, mely kiadásának feltétele a képzési díj befizetése, a képzési órák min. 80%-án való részvétel és a képzési modulok során kiadott feladatok teljesítése (megfelelt minősítés, teszt esetén minimum 60%).

Az előírt tartalmi követelmények:
A tartalmi követelmények 11 tematikus egység köré csoportosulnak. A témakörök részletes, gyakorlatias feldolgozása képessé teszi a résztvevőket a 21. századi oktatási módszerek és kompetenciák fizikaoktatásban való alkalmazására, saját felsőoktatásban megszerzett tudásuk felfrissítésére, elmélyítésére, új szempontok szerinti rendszerezésére valamint új ismeretek önálló megszerzésére a tárgyalt témakörökkel kapcsolatban.

A továbbképzést elvégzőkkel szemben támasztott konkrét kimeneti követelmények:

Ismeri az újonnan bevezetendő NAT és a fizika kerettantervek mögött álló tartalmi szabályozók rendszerét.
Rendelkezik naprakész információval a fizika oktatásában tapasztalható nemzetközi trendekről, ismeri a forrásokat, ahonnan ilyen információkhoz juthat.
Képes összefoglalni és összehasonlítani az érvényes fizika kerettantervek jellemzőit.
Tud adatokkal alátámasztott véleményt mondani az érvényes fizika érettségi rendszerről.
Képes tudománytörténeti szemelvények tudományos szempontrendszer szerinti elemzésére.
Képes aktuális, interneten elérhető tudományos és áltudományos tartalmak megfelelő szempontrendszer szerinti elemző bemutatására, értékelésére.
Képes szaktudományos és tudománytörténeti műveltségének integrálására, az integrált tudásának beemelésére az oktatási gyakorlatba.
Képes érvelni a tudománytörténeti szempontok fizika oktatásban való megjelenésével kapcsolatban.
Tud az új NAT elvárásainak megfelelő modern fizikával kapcsolatos feladatokat konstruálni.
Ismeri a középiskolai szintű hazai és külföldi versenyek aktuális rendszerét, jellegzetességeit és a fontos hazai tehetséggondozó műhelyeket.
Tud kritikai értékelést adni korábban kitűzött versenyfeladatokról, a megoldókulcsban ismertetett megoldásukról.
Képes a bemutatott, elektronikus eszközökkel támogatott kísérletek elemzésére, az elektromos mérés kísérletben betöltött szerepének értékelésére.
Tudja kezelni a műhelymunkához kiadott elektronikus eszközöket.
Ismeri a digitális méréssel kapcsolatos alapfogalmakat, a mintavételi tételt és következményeit.
Tud egyszerű utasításokat adni az összeállított Lego Mindstorms robotnak.
Tudja a robothoz kapcsolt szenzorok jeleit mérni és elemezni a Lego mindstorms EV3 Education program segítségével.
A szövegtípusok sajátosságai (forma, funkció, megjelenés szerinti szövegtipológiák) alapján képes a szövegek megfelelő csoportba való besorolására.
Ismeri, és szövegekhez tudja társítani a különböző motivációs elemeket (személyes érdeklődés, szituatív érdeklődés, célok kitűzése, bevonódás, élményszerzés a témáról, kollaboráció, társas interakciók, tanulói autonómia, jutalmazás, értékelés, megerősítés).
Olvasási stratégiákat tud szövegekhez társítani a megszerzett elméleti ismeretekkel koherens módon (érzékszervi képek alkotása, grafikus szervezők, előzetes áttekintés, összefoglalás, átfutás, előzetes tudás aktiválása, jóslás, anticipáció, az olvasás céljának, módjának tisztázása, IEPC, a megértés monitorozása, javító stratégiák, szintézis, szelektív olvasás).



Az ismeretek számonkérésének módja:
A 60 órás tanfolyam végén nincs összegző záróvizsga. A tanfolyam akkor tekinthető teljesítettnek, ha a résztvevő minden modul követelményeinek megfelelt. Az egyes modulok értékelése a tananyag jellegének megfelelően a benyújtandó feladatok szóbeli vagy írásbeli prezentációjára adott oktatói értékelésből, illetve az írásbeli tesztek eredményének értékeléséből áll. A szóbeli oktatói értékelés/visszajelzés módot ad arra, hogy az oktató árnyaltan értékelje a résztvevők munkáját, korrekciókat javasoljon, de az értékelés végső eredménye minden esetben "megfelelt" vagy "nem felelt meg". A teszt formában történő számonkérés eredménye 60% felett "megfelelt" ez alatt "nem felelt meg". Az egyes értékelések eredményét folyamatosan rögzítjük az e-learning rendszerben.

Az értékelés módja és szempontjai modulonként a következők:

Az értékelés módja és szempontjai modulonként a következők:

1.A NAT, fizika kerettantervek, science típusú fizika oktatás
Az értékelés módja:
Szóbeli visszajelzés a csoportmunka végén . Az oktató kérdésekkel vonja be a munkába a kevésbé aktív tagokat. Teszt a modul végén (megfelelt: 60%).
Az értékelés szempontjai:
Az oktatási rendszerrel kapcsolatos tájékozottság. Az oktató a tesztben az aktuális NAT és kerettantervek fontos vagy új elemeire kérdez rá, melyeket a tanároknak ismerniük kell. A teszt tartalmaz a kerettanterv szabályozóira és specifikusan a fizika kerettantervre vonatkozó kérdéseket is.

2. A "science" típusú fizika oktatás módszertana és gyakorlata
Az értékelés módja:
Szóbeli visszajelzés a csoportmunka folyamán, az oktató tanácsokat ad a hatékony munkaszervezéssel kapcsolatban. A 2.3. modul önálló feladatának a beadási határideje és a feladat ismertetése közt legalább 3 munkanapnak el kell telni. A prezentáció maximum 10 diából állhat. A prezentációra a csoport és az oktató szóbeli visszajelzést ad. (Kimenet: megfelelt/nem felelt meg)
Az értékelés szempontjai:
A releváns információk kiszűrésének képessége, a prezentációban: az alkalmazandó módszerek, a számonkérés/értékelés módja, a feladatmegoldás-központú megközelítéstől eltérő szemlélet érvényesülése .

3. A történeti szemléletű fizika oktatás új lehetőségei
Az értékelés módja:
A három órás tematikus egység végén kerül sor az ellenőrzésre. A résztvevők a következő, házidolgozatként megírandó feladatok közül választhatnak: 1. Az ajánlott irodalomból egy fizikatörténeti szemelvényt kiválasztva azt fizikatörténeti szempontból elemzik a foglalkozáson elhangzott szempontrendszer szerint. 2. Az ajánlott irodalomból egy kiválasztott szemelvényről értő recenzió írása a foglalkozáson elhangzó szempontrendszer szerint 3. Az internet világából egy áltudományos honlap felkeresése, és az áltudományokra vonatkozó szempontrendszer alapján annak elemzése A maximum 5 oldal terjedelmű dolgozatokat az e-learning felületen kell benyújtani. A benyújtás határidejét az oktató az elméleti órán tűzi ki. Legalább 5 munkanapnak el kell telnie az elméleti foglalkozás és a kitűzött határidő közt. Az oktató az e-learning rendszeren keresztül benyújtott dolgozatokat szintén az e-learning rendszeren keresztül, írásban értékeli, a benyújtási határidőtől számított további 5 munkanapon belül.
Az értékelés szempontjai:
A továbbképzés résztvevője miként sajátította el a fizikatörténeti szemléletmódot. Miként képes a tudományos szempontrendszert egy adott forrás elemzésénél alkalmazni. A szaktudományos és a tudománytörténeti műveltségét miként képes integrálni.

4. Projektfeladatok fizikából
Az értékelés módja:
A csoport által készített kibővített feladatlap feltöltése az e-learning felületre. Terjedelem: maximum a kiadott feladatlap terjedelmének 1,5-szerese. Benyújtás határideje a foglalkozás időtartamának kétharmada.
A maximum 5 oldal terjedelmű projektfeladatlap beadási határideje a foglalkozás időtartamának kétharmada. A feladatlapot az e-learning felületre is fel kell tölteni. A foglalkozás utolsó harmadában a feladatlap értékelése zajlik. (Kimenet: megfelelt/nem felelt meg)
Az értékelés szempontjai:
A csoportmunkában készített feladatlap szöveges értékelése a tartalmi sokszínűség, struktúra, időkeret tervezése, kapcsolódási pontok alapján.

5. A fizika érettségi rendszer aktuális állapota, tapasztalatok
Az értékelés módja:
A fizika érettségi valamely aspektusának reformjára vonatkozó javaslat egy „rövid tanulmány” formájában, megfelelő érvekkel alátámasztva, a megismert információkból kiindulva, azokra alapozva. Online benyújtandó feladat, online értékelés. Terjedelem: maximum 3 oldal. A határidőt az oktató tűzi ki, minimum 3 munkanappal az előadás utánra. Az értékelés határideje: 5 munkanappal a benyújtási határidő után.Az értékelés szempontjai:
Az értékelés szempontjai:
Az előadásban megismert információkra és egyéb tényekre alapozott megfelelő érvelés, formai követelményeknek való megfelelés.

6. Tehetséggondozás, fizika versenyek
Az értékelés módja:
Tesztfeladatok a modul végén (megfelelt:minimum 60%). Oktatói visszajelzés a csoportban felvetett kérdésekkel kapcsolatban, folyamatosan a beszélgetés során. Az otthon elvégzett munka bemutatása maximum 15 perces előadásban. Csoportos diszkusszió, értékelés.
Az értékelés szempontjai:
Teszt: minimum 60 %. A prezentált feladatmegoldás eredetisége, a kidolgozás teljessége.

7. Modern fizika a középiskolában
Az értékelés módja:
A tematikus egység végén kerül sor az ellenőrzésre. A résztvevők a következő, házidolgozatként megírandó feladatok közül választhatnak: 1. Az ajánlott irodalomból egy modern fizikai szemelvényt kiválasztva arról értő recenzió írása a foglalkozáson elhangzó szempontrendszer szerint, középiskolások számára is érthető szinten. Terjedelem 3-5 oldal. 2. Néhány új érettségi-szerű feladat (két teszt, és egy numerikus számolási feladat vagy esszé) kitalálása a hozzákapcsolódó pontozási útmutatóval a Modern fizika fejezethez kapcsolódóan. A határidőt az oktató tűzi ki, minimum 3 munkanappal az előadás utánra. Az értékelés határideje: 5 munkanappal a benyújtási határidő után.
Az értékelés szempontjai:
A recenzió mennyiben tükrözi a szemelvény megértését, a recenzió mennyiben érthető egy középiskolás diák számára, a kiválasztott szemelvényt miként köti a NAT modern fizikai fejezetéhez.

8. Elektronikai kísérletek
Az értékelés módja:
Egy elektronikus méréshez, kísérlethez kapcsolódó óraterv elkészítése, hozzá tartozó feladatlappal, ennek rövid elemzése (reflexió).Terjedelem: maximum 5 oldal. Formája: elektronikusan beadandó, egyéni konzultáció lehetőségével. Oktatói értékelés az e-learning felületen. A beadási határidőt az oktató tűzi ki, minimum 3 munkanappal az előadás utánra. Az értékelés határideje: 5 munkanappal a benyújtási határidő után.
Az értékelés szempontjai:
A témaválasztás eredetisége, az óraterv reális megvalósíthatósága, szakmai nyelvezet, a feladatlap kidolgozása, a reflexió megjelenése.

9. A mérésről, az SI rendszerről, a valószínűségszámítás fontosságáról
Az értékelés módja:
Mérési adatok megadására, következtetések levonására vonatkozó feladatokat tartalmazó írásbeli teszt. (Megfelelt: minimum 60%)
Az értékelés szempontjai:
A mérési eredmények megadására vonatkozó szabványok ismerete, pontos használata.

10. Digitális mérések Lego Mindstorms EV3 használatával
Az értékelés módja:
Teszt (megfelelt:minimum 60%), A választott mérési feladathoz készített útmutató benyújtása digitális feladatlap formában. Terjedelem: maximum 2 oldal. A határidőt az oktató tűzi ki, minimum 3 munkanappal az előadás utánra. Az értékelés határideje: 5 munkanappal a benyújtási határidő után.szóbeli oktatói értékelés, egy digitális mérésre vonatkozó beadandó feladatlap
Az értékelés szempontjai:
A digitális méréssel kapcsolatos alapfogalmak, mintavételi tétel ismerete és alkalmazása, a csoportmunka során az útmutató lépéseinek értelmezése, helyes alkalmazása, a beadandó feladatlap világosan tartalmazza az elvégzendő mérés fizikai hátterét, a feladatkitűzést, a feladat megoldásának lépéseit, az eredmények digitális rögzítésének módszerét.

11. A szövegértés szerepe a fizikaórán
Az értékelés módja:
Kérdések a csoporthoz a megértés ellenőrzésére, valamint összefoglaló táblázat kitöltése a résztvevők által (a táblázatban a résztvevők besorolják az egyes szövegeket a megfelelő kategóriákba). Differenciált szóbeli oktatói visszajelzés (kimenet: megfelelt/nem felelt meg).
Az értékelés szempontjai:
Szövegek közötti, formához és funkcióhoz kapcsolódó jellemzők azonosítása, elkülönítése, megfelelő számú (min. 2) motivációs elem társítása a szöveghez, a szöveghez kapcsolt motivációs elemek, illetve a hozzájuk írt konkrét instrukciók értékelése a gyakorlati alkalmazhatóság szempontjából (életkori sajátosságoknak és a motivációs elemek jellemzőinek megfelelően),megfelelő számú (min. 2) olvasási stratégia társítása a szöveghez, a szöveghez kapcsolt olvasási stratégiák, illetve a hozzájuk írt konkrét instrukciók értékelése a gyakorlati alkalmazhatóság szempontjából, a szövegekhez kapcsolt motivációs elemek és olvasási stratégiák koherensek az elméleti ismeretekkel



A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem; fizika; fizika szakos középiskolai tanár.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig:

Javasolt munkakörök:
Tanár
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Munkaközösség vezető, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető, szaktanár

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: A képzés nem számít bele pedagógus szakvizsgába

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: Pénteken délutánonként 15-18 h közt. Szombatonként 9-18 h közt, ebédszünettel.

Részvételi díj összege:
– Minimum: 5000 Ft
– Maximum: 20000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: Az utazási, szállás és étkezési költségek a résztvevőket terhelik.

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Nincs találat.

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.