Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: "Szavakkal képet festeni"- Mesemondás és történetmesélés élőszóval a pedagógiában

Szervező neve: Bumberák Mária
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2021/001502
Alapítási engedély szám: 379/10/2021
Alapító neve: Bumberák Mária

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2026. 07. 05.

Foglalkozási órák száma: 30
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A képzés célja, hogy:

- gyakorlati, elméleti és módszertani alapokat adjon az élőszavas mese- és történetmondáshoz mind nyelvi mind performatív szempontból, a magyar népmesemondás szóbeli hagyományához, a hagyományos mesemondás nagy mestereinek művészetéhez, valamint a modern revival élőszavas mesemondás gyakorlatához kapcsolódva.

- hogy bátorítást adjon és lélektani biztonságot teremtsen az élőszavas mesemondás elkezdéséhez, és gyakorlásához, és eljuttassa a résztvevőket egy olyan jártassági szintre, ahol megélik az élőszóval történő mesélés szabadságát, és működtetni tudják az abból adódó előnyöket.

- hogy a résztvevőkkel megismertesse a mesék, hagyományos történetek (mesék, mítoszok, mondák, legendák stb.), valamint az élőszavas mesemondás-mesehallgatás helyzetének lélektani, kulturális, pedagógiai jelentőségét és lehetőségeit általában, illetve az oktatás-nevelés keretein belül.

- gyakorlati, elméleti és módszertani alapokat adjon a résztvevőknek ahhoz, hogy az élőszavas mesemondás és történetmesélés gyakorlatát az oktatás-nevelés helyzeteiben, illetve bárhol a saját közegükben rugalmasan működtetni tudják; s hogy a meséket organikusan be tudják építeni a foglalkozásaikba, az adott helyzetnek, a mesehallatók korának, háttértudásának, aktuális állapotának figyelembevételével.

- szempontokat és módszertani segítséget adjon az élőszóval átadott mesék kiválasztáshoz, valamint elsajátításához ; a pedagógiai hétköznapokban is használható forrásokat mutasson néprajzilag hitelesen lejegyzett magyar népmesékhez, valamint a világ különböző kultúráinak hagyományos történeteihez (mesékhez, mítoszokhoz, legendákhoz stb.)

A program tartalmának rövid ismertetése:
A továbbképzés létrehozását az a felismerés motiválta, hogy a pedagógusok számára jelenleg igen kevés olyan képzés áll rendelkezésre, ahol a mesemondásnak és történetmesélésnek az élő szó hagyományára épülő gyakorlatát elsajátíthatják, továbbá a hozzá tartozó elméleti alapokat megszerezhetik. Pedig nagyon nagy szükség volna sok élőszóval mesélő pedagógusra. Az a pedagógus, aki élőszóval tud mesélni, és ezt beépíti pedagógiai programjába, olyan eszközöket kap, melyek segítik pedagógiai céljai megvalósításában, hiszen mélyítik a bizalmat, formálják a közösséget, hozzájárulnak a tanuláshoz szükséges lélektani biztonság megteremtéséhez és örömteli tevékenységeken keresztül segítik a gyereket a számára alapvetően fontos jártasságok és kompetenciák megszerzésében és elmélyítésében.

A továbbképzés a mesék, történetek élőszóval történő átadásához ad elméleti, gyakorlati, módszertani alapokat. A Mesemondás és történetmesélés a szóbeli hagyományban című téma az élő szó hagyományával ismerteti meg a résztvevőket, akik a hagyományos mesemondók művészetén, a mesemondás régi helyzetein keresztül tanulják a mesék és történetek továbbadásának technikáit. Emellett ismeretet szereznek a népmese műfajáról, szerkezeti, formai és egyéb jellemzőiről. A mesék második élete című részben a résztvevők tájékozódhatnak a mesék lejegyzésének, könyvbe kerülésének, valamint a mesék szerkesztésének, rövidülésének történetéről. Képet kaphatnak az szóbeli kultúrában továbbadott és a könyvekbe került meseszövés különbségeiről. Az élőszavas mesemondás és történetmesélés szerepe és jelentősége napjainkban című tematikai rész célja, hogy az élőszavas mesemondás és történetmesélés mai helyszíneit, lehetőségeit, szerepét és jelentőségét, valamint lélektani, kulturális vonatkozásait mutassa meg. Az élőszavas mesemondás és történetmesélés helye és szerepe a pedagógiában című rész az élőszavas mesélés oktató-nevelő munkában való szerepével foglalkozik. Támpontokat ad a résztvevőknek ahhoz, hogy az élőszavas mesemondás fontosságát pedagógiai célok mentén is meg tudják fogalmazni, másrészt hogy a mesemondás gyakorlatát integrálják saját praxisukba, megtanulják organikusan beilleszteni foglalkozásaikba, a tantervi elvárásokhoz igazodva. A gyakorlati foglalkozások segítik a résztvevőket, hogy játékos gyakorlással, interaktív tanulással, közös gondolkodással sajátítsák el a meseszövés, a képek szóval történő láttatásának technikáit, továbbá, hogy szerezzenek minél több saját élményt mind mesehallgatói mind mesemondói oldalról. A meseszövegek, hang- és videoanyagok elemzése az elméleti tudás elmélyítését szolgálja.

A képzés módszertana a kutatás alapú tanítás/tanulás-on alapul. A tudás megszerzésében és elmélyítésében nagy szerepet játszik a résztvevők háttértudása és tapasztalatai, s azok összekapcsolása az új információkkal, valamint a saját élmény szerzése, a nagyszámú játékos gyakorlat és a közös reflexió.

Munkaformák:
- elméleti és interaktív előadás; PPT prezentáció
- az elméleti rész kibontása a résztvevők tapasztalataira építő kérdezéssel, tapasztalat- és véleménycserével
- meseszövegek (meserészletek) közös olvasása, mesehallgatás (élőben; hang- vagy videóanyagon) és ezekhez kapcsolódó elemzés, élménymegosztás, közös tanulás
- játékos mesemondó gyakorlatok párban, kiscsoportban, nagycsoportban
- önismereti gyakorlatok a téma mélyebb megértése és a hozott tudásba való integrálása céljából

A képzés specialitása:
online kontakt formában is megvalósítható a program.

A tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a képzés összes óraszámának 80%-án való részvétel
- a képzés gyakorlati részein való aktív részvétel
- a megírandó záródolgozat határidőre történő elkészítése
- az írásbeli teszt sikeres (minimum 60%-os) teljesítése
- egy népmese elmesélése élőszóval

Az előírt tartalmi követelmények:
A képzés eredményeképp a hallgató:
- Ismerje és tudja azonosítani a hagyományos mesemondás műfaji és stiláris jellemzőit, nyelvi és performatív eszközeit, és mindezeket tudja rugalmasan alkalmazni a saját mesemondói gyakorlatában.
- A fentiek figyelembevételével és alkalmazásával tudjon kötött improvizáció keretében saját szavaival elmesélni egy mesét.
- Ismerje az élőszavas mesemondás- és hallgatás lélektani, kulturális és pedagógiai szerepét, és mindezt képes legyen a saját pedagógiai gyakorlatához kötni, s a saját pedagógiai munkájában felhasználni. Tudjon azonosítani kompetenciákat, jártasságokat, lélektani jelenségeket, amiket az élőszavas mesemondás elő tud mozdítani a mesehallgatókban.
- Ismerje és tudja azonosítani az élőszavas mesemondás előnyeit (A felolvasott, vagy szó szerint bemagolt történethez képest).
- Ismerje a népmese műfaji jellemzőit, a mesék rendszerezének módját, a népmesetípusokat, s a típushoz kapcsolódó változatokat, s azok jelentőségét az élőszavas mesemondás gyakorlatában. Növelje meserepertoárját. Legyen saját tanulási technikája a mesék elsajátításához, és tudjon választani a saját pedagógiai foglalkozásaihoz illeszthető mesét.
- Az élőszóval hozott mesét tudja beilleszteni egy pedagógiai foglalkozásba. Ismerjen meg és tudjon a meséhez kapcsolni olyan tevékenységeket, amelyek a mese művészi élményében való elmélyülést és a meséhez való személyes kapcsolódás kibontását segítik.

Az ismeretek számonkérésének módja:
A képzés folyamán minden résztvevőnek el kell mesélnie legalább egy mesét a csoport többi tagjának (nagycsoportban). Erre a helyszínen kap szóbeli visszajelzést. A visszajelzés szempontjai: a mesélő alkalmazza-e az élőszavas mesemondás tanult technikáit, nyelvi és performatív elemeit, tudja-e gyakorlatban alkalmazni a megtanultakat. A visszajelzés kvalitatív, nem kapcsolódik hozzá pontozás. A teljesítés feltétele: magának a mesének az elmondása.

A képzés egy elektronikus formában beadandó dolgozattal zárul, melynek beadási határideje a képzés utolsó napjától számított maximum 14. nap. A dolgozat terjedelme: minimum 1.500 maximum 3.000 szó. A dolgozatnak tartalmaznia kell a következő témák valamelyikét, az oktatóval való megbeszélés alapján:
- egy foglalkozástervet, mely az élőszavas mesemondásra épül. A foglalkozástervnek tartalmaznia kell az elmesélt mese címét, a mesemondáshoz kapcsolódó tevékenységeket, valamint a meséhez és a tevékenységekhez kapcsolódó pedagógiai megfontolásokat, célokat). A foglalkozástervhez csatolni kell a foglalkozásban szereplő mese egyik írott változatát, melyre az élőszavas mesemondás épül.
- beszámolót és elemzést egy megtartott foglalkozásról, mely az élőszavas mesemondásra épült. A beszámolnak tartalmaznia kell az elmesélt mese címét, a mesemondáshoz kapcsolódó tevékenységeket, valamint a meséhez és a tevékenységekhez kapcsolódó pedagógiai megfontolásokat, célokat). A foglalkozástervhez csatolni kell a foglalkozásban szereplő mese egyik írott változatát, melyre az élőszavas mesemondás épült.
- egy szabadon választott hagyományos mesemondó művészetének, nyelvi fordulatainak, stílusának, meseszövésének elemzését, és annak leírását, hogyan tudja a dolgozat írója az erről való tudást beilleszteni saját közegébe, élőszavas mesemondói gyakorlatába, foglalkozásaiba.
A dolgozat értékelésének szempontjai:
- megjelenik-e szóbeli hagyományhoz, valamint a revival mesemondáshoz kapcsolódó gyakorlati és elméleti tudás
- tartalmazza-e a mese és az élőszavas mesemondás lélektani, pedagógiai vonatkozásaival kapcsolatos tudást
- a dolgozat írója be tudja-e organikusan illeszteni a képzésen tanultakat saját pedagógiai gyakorlatába.

A tanúsítvány megszerzésének másik kritériuma egy teszt megírása online felületen, minimum 60%-os eredménnyel. A teszt az elméleti órák témáit tartalmazza. A teszt megírásának végső határideje a képzés utolsó napjától számított maximum 14. nap.

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: főiskola; bármely; Pedagógus munkakör betöltésére jogosító szakképzettség.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig:

Javasolt munkakörök:
Óvodapedagógus, Tanító, Tanár, Gyógypedagógus, Konduktor, Logopédus, Kollégiumi nevelő, Pszichológus, Szociálpedagógus, Könyvtáros tanár (tanító), Szakoktató, gyakorlati oktató, Fejlesztõ pedagógus, könyvtáros; csecsemő- és kisgyermeknevelő
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Intézményvezető, Intézményvezető-helyettes, Diákönkormányzatot segítő pedagógus, Gyermekvédelmi felelős, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető, Napközis tanár

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: Nincs ilyen

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: Rugalmasan, a csoport igényeitől függően.

Részvételi díj összege:
– Minimum: 30000 Ft
– Maximum: 70000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: Egyéb költségek nem terhelik a résztvevőket.

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Nincs találat.

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.