Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: "A hangok világa" - zeneismeret módszertani továbbképzés az alapfokú művészeti iskolákban tanító szolfézs, zeneelmélet, zeneirodalom, egyházzene tanárok számára

Szervező neve: Metronom Országos Művészetpedagógiai Módszertani, Továbbképzési, Információs Központ, Szakmai Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/007635
Alapítási engedély szám: 65/10/2022
Alapító neve: Metronom Országos Művészetpedagógiai Módszertani, Továbbképzési, Információs Központ, Szakmai Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2027. 03. 03.

Foglalkozási órák száma: 120
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
hogy a résztvevő:
Ismerje meg az alapfokú művészetoktatás zeneismeret tanszakain (zeneművészeti ág - klasszikus, nép-, jazz-zene) kötelező és kötelezően választható tanítható tantárgyainak struktúráját, a szükséges tantervi követelményeket.
Ismerje meg a legújabb nemzetközi zenepedagógiai gyakorlatokat.
Ismerje meg az új digitális kiadványok használatát.
Váljon képessé a különböző új metodikai ismeretek alkalmazására
Váljon képessé helyi tanterv és tanmenet, az életpálya modellhez kapcsolódó új elemek, tematikus terv készítésére, a reflektív gondolkodás megvalósítására.
Legyen képes a különböző zenei műfajok, stílusok és a hozzájuk kapcsolható zeneelméleti összefüggések gyakorlati alkalmazására.
Legyen képes a klasszikus zene - zeneismeret tantárgyakhoz kapcsolódó tantárgy metodika új eszközeit, fejlődését, az egyes zeneelméleti tárgyak és azon belül az egyes zenei stílusok elméleti összefüggéseinek átlátására.
Legyen képes a zeneismeret tantárgyhoz kapcsolódó digitális programok használatára.

Az alapfokú zenetanári továbbképzés célja, hogy a képzésben résztvevők zeneismeret didaktikai és metodikai kultúrája úgy fejlődhessen, hogy a gyakorlatban alkalmazzák a csoportos foglalkozásokon kialakítható új jó gyakorlatokat.

A program tartalmának rövid ismertetése:
A zeneismeret tanszak tantárgyainak oktatása jelenleg tanárhiány mellett zajlik.
A zeneiskola tantervi hálójában jelenleg minden tanulónak kötelező tárgyként a zeneismeret tanszak tantárgyaiból kell egy tantárgyat tanulnia a hangszere mellett. A képzés, a jelenleg pályán levő kollégáknak kíván lehetőséget adni, hogy alapdiplomájukhoz kapcsolódva a tanszakon belül tanítható tárgyak módszertani ismereteinek elsajátításával képesek legyenek további tantárgyak oktatására is.
Az akkreditált képzés elvégzése az egy szakos diplomákhoz kapcsolódó - tanszakhoz kapcsolódó tantárgyak tanítását teszi lehetővé, (társmódszertan)ill. hiánypótló szakmai, megújító képzési tartalmat ad át a résztvevőnek.

A 120 órás továbbképzés célja, hogy az alapfokú művészeti iskolában zeneismeret tanszakon tanító tanárok az alap diplomájukhoz tartozó a zeneismeret tanszakon belüli tantárgyak tanításához megfelelő, megújuló szakirányú didaktikai és metodikai ismereteket szerezzenek. A képzés célja, hogy biztosítsa az egyes tantárgyak közötti átjárhatóságot, komplexebb, az alapfokú zenetanításhoz szükséges ismereteket adjon a részt vevőknek. A képzés végére a résztvevő elsajátítja az egyes tantárgyak tanításához szükséges speciális didaktikai és metodikai ismereteket, képessé válik a zenei anyag megfelelő közvetítésére az életkorokhoz igazodóan az egyes tantárgyi modulok szerint.. (kisgyermekkori zenei nevelés, sajátos nevelési igény, KIP program, stb.)
A képzés megvalósítása csökkentheti a területen tapasztalható tanárhiányt. A képzés a tanszakon belül tanítható tantárgyak tanításához speciális didaktikai és metodikai szakmai ismeretek ad át, a résztvevő a képzés zárásakor képessé válik az egyes zenei műfajok, zenei stílusok közötti átjárhatóság megteremtésére saját pedagógiai munkájában.
• A 120 órás képzés tematikai egységeit (30 - 30 órájának ismeretanyagát) egy - egy reflektív naplóba kell feldolgozni.
1. tematikai egységnél - a reflektív írásnak az új ismereteket (zenepedagógia, zenepszichológia, gyakorlás módszertan és általános megújuló didaktika, metodika) úgy kell megjeleníteni, hogy azzal saját tanítási gyakorlatának megújításáról is számot adjon. Az értékelés szempontja a tartalmi megfelelőség, valamint a személyes adaptáció.
2. - 3. - 4. tematikai egység - a képzés további moduljaiból a résztvevő valamennyi modult elvégzi. Összesen további 90 órát. A modulokban (3x30óra) a speciális, az alapfokú, csoportos, a zene elméleti tanításához szükséges ismereteket, a tanítás gyakorlati megvalósításában (pedagógiai fogások) szerez jártasságot. A képzések tartalma áttekintést ad az AMI-ban kötelező Alapprogram szerinti tantervi követelményekről is. Az egyes tantárgyi modulok végét a résztvevő ellenőrzéssel – reflektív írással - zárja, melyen egy adott évfolyam ismeretanyagához kapcsolódva fejti ki a felhasználásra kerülő metodikai, didaktikai eszközeit. Az íráshoz szükséges foglalkozás anyagát az előadóval egyeztetve választja ki. Az értékelés szempontja, hogy a differenciált csoportfoglalkozás, a zenei anyag életkorhoz igazodó közvetítése konzisztenssé váljon a pedagógiai folyamatban.
• A teljes képzés mind az előadók, mind a résztvevők személyes jelenlétére alapul, függetlenül attól, hogy az előadóteremben, vagy online, személyes kontaktórában valósul meg. A zenetanítás folyamata állandó interaktivitásra épül. Az egyes tematikai egységek megkívánják az előadótól az azonnali gyakorlati bemutatást (pedagógiai fogások), a résztvevőtől pedig azt a reflektívitást, amellyel a tanítási gyakorlatában szerzett tapasztalatot összehasonlítja az új metodikával. A választható tantárgyi modul végére az elsajátított új metodikát kell beépítenie saját tanítási gyakorlatába, melyet a reflektív írásában rögzít. Ezért a munkamódszer a legtöbb esetben egyszerre előadás és gyakorlati foglalkozás az előadó részéről. Az előadó és a résztvevő használja a képzés folyamán a hangszerét(zongora).
• A tanúsítvány kiadásának feltétele, hogy nem lépi túl a megadott hiányzás
lehetőségét (modulonként max.10% - nem vonható össze), a teljes képzés 90%-an való aktív részvétel, az írásbeli dolgozatokat (reflektív naplók) a képzés vége utáni 30. napig legkésőbb leadja.
További feltétele a tanúsítvány kiadásának a részvételi díj befizetése.

Az előírt tartalmi követelmények:
A képzés zárásakor a résztvevő az alap szakképzettségéhez kapcsolódó zeneismeret tanszakon tanítható tárgyak tanításának módszertanát úgy sajátítja el, hogy
- tudja összefüggéseiben látni, valamint a gyakorlatban alkalmazni a megismert
tantárgyak követelményeit, metodikai és didaktikai folyamatait.
- ismerje a tantárgyakhoz kötődő tantervi programokat, azokat legyen képes beépíteni saját dokumentumaiba (tanmenet, tematikusterv, óravázlat)
- tudja a tantárgyi modulokhoz kapcsolódó zenei (kotta)anyagot megszólaltatni.
- legyen képes az új metodikai eszközök alkalmazására.

Az ismeretek számonkérésének módja:
Írásbeli vizsga:
1. Reflektív napló (1. 1 - 1.2 tematikai egység), melyben az új pszichológiai ismeretek, gyakorlás módszertan és megújuló metodikai ismeret anyagból választott témát reflektív módon kell feldolgozni. Az értékelés módja koherencia vizsgálat a dolgozat és az előadások tartalmi megfelelősége között.
A reflektív napló leadási határideje a teljes továbbképzés zárása utáni 30. nap.
formai követelmények: min.2. – max.10 oldal A4, Times New Roman 12es betűtípus, 1,5-es sortávolság, sorkizárt (élőfej, élőláb – 1,5 cm, margók bal - jobb oldal 2-2cm, ) saját kezű, kéktintás aláírás
2. Tantárgyi modulonként (2.-3.-4. tematikai egység) 1-1 ismeretanyag tanításának leírása: a bemutatásra kerülő zenei anyag az egyes tantárgy speciális metodikai eszközeivel való leírása, az előzetesen megadott ismeretanyag tanításának leírása, mely megjeleníti a tanár szemléletét az adott csoport évfolyamhoz (életkor) szerinti didaktikai és metodikai ismereteit, az előadásokban elhangzott új jó gyakorlatok alkalmazásának lehetőségeit.
A záró ellenőrzések módjainak értékelési szempontja, hogy a választott zenei anyag és a hozzá rendelt metodikai, didaktikai eszközök használata koherenciát mutasson. (zenei anyag - évfolyam(életkor) - felhasznált metodikai, didaktikai eszközök) Az elsajátított elméleti és gyakorlati eszközök konzisztens alkalmazása, a csoportos tanítás didaktikai kritériumainak megfelelő koherencia (az előkészítés, tudatosítás, gyakorlás korrelációjában)

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; zeneművészet; zeneismeret vagy szolfézs vagy ének-zene vagy zeneelmélet vagy zenetörténet vagy zeneszerző vagy hangszeres zenetanár.
– megelőző szakmai gyakorlat: a tanszakon tanítható tárgyakból egy vagy több tárgy tanítási tapasztalata (min.3 év)
– egyéb, éspedig: felhasználói szintű számítógépes ismeret

Javasolt munkakörök:
zenetanár, művésztanár
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
nem releváns

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: nem releváns

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
Alapprogram az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programjai (2011.évi CXC.trv. 78.§ (1) l.pontja alapján)

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: Délelőtt,délután,munkanapokon

Részvételi díj összege:
– Minimum: 150000 Ft
– Maximum: 200000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: Amennyiben szükséges,-szállás,étkezés,utazási költség

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Nincs találat.

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.