Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Projektpedagógia a digitális technológia támogatásával az Intel® Teach Essentials módszertan alapján

Szervező neve: Oktatási Hivatal
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/000222
Alapítási engedély szám: 285/8/2022
Alapító neve: Oktatási Hivatal

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2027. 08. 04.

Foglalkozási órák száma: 50
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A továbbképzés célja, hogy a résztvevők
• váljanak képessé arra, hogy a digitális technológia eszközeivel támogatott, projekt alapú tanulás keretében a tanulók kulcskompetenciáit és készségeit fejlesszék a Nat-ban előírt követelményeknek megfelelően;
• váljanak képessé arra, hogy a projekt alapú tanításba integrálják a pedagógiai szempontból alkalmas digitális technológiai eszközöket oly módon, hogy azzal fokozzák a tanári hatékonyságot és a tanulói önállóságot; a résztvevők váljanak képessé arra, hogy csoportmunkában is, valamint online kollaboratív eszközökkel is a szakmai fejlődés, önképzés együttműködésen alapuló formáit alkalmazzák;
• váljanak képessé a digitális eszközökkel támogatott saját felhasználású tananyag és formatív értékelési eszközök fejlesztésére; a résztvevők ismerjék meg és tanulják meg alkalmazni tanári munkájuk során a projekt alapú pedagógia és az azt támogató formatív értékelés elméleti hátterét, módszertanát, tanári és tanulói eszközeit;
• váljanak képessé a digitális eszközökkel támogatott projektpedagógia módszertanát az online tanítás-tanulás keretein belül is alkalmazni;
• váljanak képessé arra, hogy saját munkájuk során folyamatosan alkalmazzák az önreflexiót és a formatív értékelés eszközeit, és ennek eredményeként folyamat közben szükség szerint korrigálják az általuk készített tanulói és tanári eszközöket.

A program tartalmának rövid ismertetése:
A „Projektpedagógia a digitális technológia támogatásával az Intel® Teach Essentials módszertan alapján” továbbképzés aktualitását az adja, hogy a digitalizáció évszázadában a projekt alapú tanulás egyre inkább társul a korszerű digitális eszközökkel. A képzés épít a világszerte ismert Intel Teach Essentials módszertanra, de ötvözi azt a hazai Digitális Témahét tapasztalataival. A bemutatott pedagógiai rendszer elengedhetetlen része a képességek és készségek fejlesztése, az alkotó tanulói tevékenységek, valamint az értékelés, ezen belül is a formatív értékelés.

A képzés nyolc modulból áll, amelyek a projekt tervezésének folyamatát járják végig. A tapasztalati tanulás módszertanára épülő képzés lehetőséget ad a résztvevőknek a saját élményű tanulással szakmai ismereteik bővítésére, készségeik fejlesztésére, és ennek eredményeként saját pedagógusi szerepük megformálására, megújítására. E cél érdekében a képzés egészét átszövik a pedagógusi önreflexió alkalmazását szükségessé tevő munkaformák és feladatok.

A blended típusú továbbképzés jellemző munkaformái a résztvevők aktivitását szolgálják, akár személyes kontakt, akár online kontakt, valamint távoktatási formában valósul meg a program. Mindez egyéni, otthoni fejlesztőmunkával egészül ki a tréner távoli tátámogatásával.
A képzés ütemezése a fentiekhez igazodva, személyes vagy online kontaktórák esetében is 2+2 egésznapos bontásban történik oly módon, hogy az első két napot követően egy, legfeljebb két hét teljen el. A személyes vagy online kontaktórák mellett 10 óra online munkára kerül sor.

A résztvevők a tanfolyam során folyamatosan dolgoznak egy meghatározott oktatási projekten és annak elemein. Ez egyben a résztvevő tanulási folyamata, digitális kompetenciájának bővítése is.

A tanúsítvány kiadásának feltételei:
Követelmény a 95%-os részvétel.
Záró feladat elkészítése: egy egyénileg meghatározott témakörben létrehozott oktatási projektterv kapcsolódó dokumentumai elektronikus projekt-portfólióba rendezve és a képzés online felületére feltöltve a tanfolyam zárását követő 14 napon belül.

Az előírt tartalmi követelmények:
A résztvevők
- legyenek képesek saját, digitális technológiai eszközökkel támogatott oktatási projektet kidolgozni, mely a helyi tantervbe illeszthetően megvalósítható;
- tudjanak saját elektronikus projektportfoliót készíteni, melyben a tanulói munka hatékonyságát segítő, digitális technológiai eszközökkel támogatott tanári és tanulói eszközöket helyeznek el a projekt működése, az önálló tanulás, valamint a formatív értékelés segítéséhez;
- legyenek képesek online kollaboratív munkára, a korszerű digitális technológiai eszközök oktatásba integrálására a tanulási folyamat támogatása céljából;
- egyéni feladatmegoldásukban és a csoportos megbeszélésekben, a tanfolyam online kollaboratív felületein visszajelzéseikben legyenek képesek megfelelően alkalmazni az önreflexió, a kritikai gondolkodás és a formatív értékelés eszközeit saját maguk, és a többi csoporttag szakmai fejlődésének támogatására.

Az ismeretek számonkérésének módja:
A záró ellenőrzés 2 részből áll.
1. Oktatási projektterv: A résztvevők a képzés során egy egyénileg meghatározott témakörben oktatási projektet fejlesztenek. A projektterv eszköz alkalmas a projekt alapú, önálló tanulás támogatására.
2. Elektronikus projekt-portfólió: A projekt fejlesztése során elkészült elemek végleges, javított formában projekt-portfólióba (mappába) rendezve, melyet a résztvevők a tanfolyam zárását követő 14 napon belül feltöltenek a közös elektronikus felületre.

Az értékelés fő szempontjai:
1. Oktatási projektterv
- kidolgozott tanulási tevékenységeket tartalmaz;
- tartalmazza a tanulási célok és követelmények pontos meghatározását, mind a tartalmak elsajátítása, mind a képesség-készség fejlesztés követelményei szerint;
- a projektterv és a hozzá tartozó tanulói és tanári eszközök alkalmasak a differenciálásra;
- a megfelelő pedagógiai szempontok szerint kiválasztott digitális technológiai eszközöket használ a projekttevékenységek megvalósításához abban az esetben, ha ezzel a tanulási célok megvalósítása hatékonyabb, a tanulók motiváltabbak lesznek.
2. Elektronikus projekt-portfólió
1) Tanulói produktum: egy, a tanulóktól várt projektproduktum megtervezett, kivitelezett változata (mintája), amely összhangban áll a projekt célrendszerével és követelményeivel, valamint a projekttervvel.
2) Tanulói értékelési eszköz a tanulói produktumhoz, amely megfelel a formatív értékelés szempontjainak.
3) Egy pedagógusi vagy tanulói eszköz, mely az önálló tanulói munkát támogatja a projektalapú tanulás követelményei szerint.
4) Egy pedagógusi eszköz a projektben meghatározott feladatok szervezéséhez, működtetéshez.
5) A projektet bemutató prezentáció.
A tréner ellenőrzi, hogy a fenti módon elkészült és közzétett elektronikus projekt-portfólió megfelel-e a megadott szempontoknak.
Az értékelés módja: megfelelt/nem felelt meg.

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; nem releváns; tanító, tanári oklevél.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig: Legalább DigCompEdu A2-es szintű ismeretek (https://digcompedu.dpmk.hu/) vagy az IKT-készségeket mérő bemeneti teszt eredményes megoldása
(készségek: szöveges dokumentum formázása, szerkesztése; szöveg- és képfájlok másolása, vágása, beillesztése; dokumentumok mentése; e-mail használata; navigáció és keresés a világhálón; egy szövegszerkesztő és egy prezentációkészítő program alapszintű ismerete, online videokonferencia alkalmazás ismerete)

Javasolt munkakörök:
Tanító, Tanár, Kollégiumi nevelő, Könyvtáros tanár (tanító), Szakoktató, gyakorlati oktató
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Intézményvezető, Intézményvezető-helyettes, Diákönkormányzatot segítő pedagógus, Gyermekvédelmi felelős, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Rendszergazda, Szabadidő-szervező, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető, pedagógiai-módszertani szakemberek

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: Nem lehetséges

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: A tanfolyam szervezése 2+2 egésznapos bontásban történik oly módon, hogy az első két napot követően egy, legfeljebb két hét teljen el. A személyes vagy online kontaktórák mellett 10 óra online munkára kerül sor.

Részvételi díj összege:
– Minimum: 0 Ft
– Maximum: 100000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: Személyes kontakt esetén utazás, étekezés, esetleg szállás költsége. Online kontakt esetén internethasználat díja.

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Nincs találat.

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.