Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Az iskolai bántalmazás megelőzése és kezelése serdülőknél - Az ENABLE iskolai bántalmazás ellenes program megvalósítása.

Szervező neve: Oktatási Hivatal
Felnőttképzési nyilvántartási szám: -
Alapítási engedély szám: 9/112/2018
Alapító neve: Oktatási Hivatal

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2023. 05. 29.

Foglalkozási órák száma: 30
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A 12-18 éves korosztállyal foglalkozó pedagógusok és iskolai segítő szakemberek felkészítése az ENABLE foglalkozások megtartására, a programhoz tartozó kérdőívek felvételére, a programmal kapcsolatos iskolai és szülői tájékoztatók megtartására, az iskolai bullying eljárásrend alkalmazására az iskolai és az internetes bántalmazás hatékony megelőzése és esetkezelése érdekében.

A program tartalmának rövid ismertetése:
AZ ENABLE egy iskolai bántalmazás megelőzésére és csökkentésére kidolgozott ún. anti bullying program. A programot a European SchoolNet fejlesztette ki, a hazai adaptációját az Oktatási Hivatal koordinálja. A program felsőtagozatos és középiskolás tanulók számára készült osztálytermi csoportfoglalkozások formájában. A foglalkozásokat pedagógusok, illetve iskolapszichológusok tartják a tanulók számára. A programban két választható modul szerepel: az egyik az antibullying alapelvek mellett a társas érzelmi készségek fejlesztését hangsúlyosabban megcélzó modul az ún. SEL modul. Mindkét modulhoz 10 osztálytermi foglalkozás tartozik, melyet 45 perces órában lehet a tanulókkal elvégezni. A foglalkozások egyéni, páros, kiscsoportos aktivitást, demonstrációt, közös filmelemzést, rövid didaktikusabb blokkokat tartalmaznak. A társas érzelmi intelligencia (SEL modul) fejlesztése segíti az empátia fejlődését, fokozza a törődést a bullying áldozatai iránt, bevonja a kívülállókat és segíthet a bántalmazóknak megváltoztatni a viselkedésüket. A SEL modul az alábbi témákat öleli fel: az érzelmi intelligencia területei, érzelmi kifejező szavak, a bántalmazás természete, érzelmek felismerése társas helyzetekben, önfelmentő stratégiák, megküzdés a rossz érzésekkel, közbelépés bullying helyzetekben, az áldozatok támogatása, a viselkedésváltozás alapjai és a folyamat értékelése. A másik pedig a klasszikusabb antibullying témákat felölelő ún. antibullying modul. A legfontosabb témakörök ebben a modulban: mit jelent a bullying (iskolai bántalmazás)?; miért lesz áldozat?; miért lesz bántalmazó?; tévhitek a bántalmazásról; reakciók a bántalmazásra; indirekt beavatkozás – támogatás; indirekt beavatkozás – pozitív társas viselkedés; direkt beavatkozás – közbelépés bullying helyzetekben; a bántalmazás jelzése – segítségkérés; antibullying osztályszabályok. A csoportfoglalkozásokat iskolai eljárásrend, szülői tájékoztatók, nevelőtestületi tájékoztatás és állapotfelmérő-folyamatértékelő kérdőív egészíti ki és teszi komplex iskolai programmá. A továbbképzés során a résztvevők megismerik az ENABLE programot és képessé válnak az osztálytermi foglalkozások levezetésére saját intézményükben.
A tanúsítvány kiadásának a feltétele: a képzés összóraszámának legalább 90%-án való részvétel, továbbá egy csoportfoglalkozás bemutatása párban a demonstráció részeként és az ENABLE program intézményben történő bevezetésének megfelelt minősítéssel történő megtervezése.

Az előírt tartalmi követelmények:
A továbbképzés résztvevői:
• Ismerik az ENABLE antibullying program felépítését, legfontosabb tartalmi elemeit, a program eljárásrendjét és dokumentációját,
• Képesek a program választható moduljainak és csoportfoglalkozásainak megtartására,
• Ismerik az ENABLE kérdőívet és képesek a kérdőív alkalmazására,
• Képesek a programról szóló nevelőtestületi és szülői tájékoztatók megtartására.

Az ismeretek számonkérésének módja:
1. Egy csoportfoglalkozás demonstrációja: a résztvevő feladata, hogy egy előre egyeztetett foglalkozást párban, a többi csoporttag részvételével bemutassanak. A segédanyagban megadott órai gyakorlatok felhasználásával megtervezik, majd bemutatják a gyakorlatot a csoportban felhasználva a segédanyagban lévő óraterveket. Egy páros demonstrációra kb. 20 perc jut.
2. Az ENABLE program intézményben történő bevezetésének írásban történő megtervezése: lépésekre bontva a szükséges tevékenységek meghatározása és időzítése
A demonstráció (1) értékelésének szempontjai: a résztvevő képes az ENABLE antibullying program elveinek követésére, a bemutatott foglalkozás megfelel az ENABLE szakmai koncepciójának: a foglalkozás levezetése érthető és élvezetes, a csoportvezető képes a résztvevők ellenállásának feloldására, az egész csoport bevonására törekszik, a csoportvezető kreatívan használja az óravázlatokban felkínált játék- és multimédiás gyakorlatvezetési lehetőségeket, figyelembe veszi, hogy a csoport meddig képes eljutni a szenzitív témák feldolgozása során. A demonstráció értékelése: megfelelt/nem felelt meg.
A kidolgozott terv (2) értékelésének szempontjai: a terv megfelel az ENABLE Program koncepciójának, minden szükséges programelemet tartalmaz, illeszkedik az intézményi sajátosságokhoz, kijelöli a megvalósítás lépéseit és felelőseit. A terv értékelése: megfelelt/nem felelt meg.

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; iskolapszichológus, pedagógus, szociális munkás; felső tagozatos vagy középiskolai tanár /iskolapszichológus/ szociálpedagógus, szociális munkás.
– megelőző szakmai gyakorlat: csoportfoglalkozások tartása diákok körében
– egyéb, éspedig:

Javasolt munkakörök:
Tanár, Kollégiumi nevelő, Pszichológus, Szociálpedagógus, Könyvtáros tanár (tanító), Fejlesztõ pedagógus, szociális munkás
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Intézményvezető, Intézményvezető-helyettes, Diákönkormányzatot segítő pedagógus, Gyermekvédelmi felelős, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: nincs lehetőség

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: változó

Részvételi díj összege:
– Minimum: 0 Ft
– Maximum: 90000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: útiköltség, szállás, étkezés

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Dokumentum 
Minőségbiztosítási összefoglaló 2019 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2020 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2021 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2022 Letöltés

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.