Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Drámajáték-vezetés

Szervező neve: Oktatási Hivatal
Felnőttképzési nyilvántartási szám: -
Alapítási engedély szám: 12/136/2019
Alapító neve: Oktatási Hivatal

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2024. 06. 13.

Foglalkozási órák száma: 30
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A résztvevők kapjanak modellt a drámajáték módszertanáról, eszközrendszeréről, ismerjék meg a drámajáték személyiségformáló hatását.
Jussanak olyan gyakorlati ismeretek birtokába, melyek segítségével képesek a tanulói érzelmi és motivációs tényezők megerősítésére.
Kreativitásra és bevonódásra építő, együttműködésen alapuló facilitátori magatartás elsajátítása, a játék feszültségkezelési technikáinak felismertetése.
Ismerjék meg a drámapedagógiában használt, ún. „A” és „B” típusú játékformákat, melyek alkalmasak a tanulói személyiségfejlesztés, a szocializációs és kommunikációs képességek és készségek fejlesztésére, valamint a tanulás hatékonyságának növelésére, E játékok saját
élményű kipróbálása és a játékok vezetésének tanulmányozása nyomán váljanak alkalmassá ilyen típusú játékok vezetésére.

A program tartalmának rövid ismertetése:
A drámajáték módszertana sokszínűen használható a köznevelés különböző területein és intézményeiben, a szaktárgyi és a szabadidős munkában egyaránt. Segíti és élvezetesebbé teszi az oktatást-nevelést, célzottan tud hatni a képességfejlesztésre. Összhangban a modern oktatásszemlélettel, támogatja a passzív befogadás helyetti aktív részvételt a tudásszerzésben, élményszerűsége a megszerzett ismereteket tartósabbá és mélyebbé teszi. A drámajátékos formákkal való megismerkedés gazdagítja a pedagógusok eszköztárát, a fejlesztés-nevelés mellett az oktatás hatékony eszköze is. A továbbképzés saját élményű tapasztalat során nyújt ismereteket a drámajáték sokszínű felhasználhatóságáról, azok alkalmazási területeire és módszereire is rávilágítva.
A képzés a résztvevői a következő tematika mentén ismerkednek meg a drámajátékos formákkal:
1. A drámapedagógia, drámajáték fogalma és jellemzői, a drámajátékok csoportosítása, Gavin Bolton által „A” és „B” típusú játékoknak nevezett formák jellemzői – előadás és csoportos beszélgetés
2. Az ismerkedés, kapcsolatteremtés játékai – saját élményű, egész csoportos játék
3. A csoportismeret, a csoportépítés játékai – saját élményű játék egész, illetve kis csoportban
4. Érzékelő játékok, ritmusgyakorlatok – saját élményű játék az adott játéknak megfelelően egész, illetve kis csoportban, pármunkában
5. Koncentrációs gyakorlatok egész csoportban, illetve kis csoportban, párban
6. Bizalomjátékok – saját élményű játék egész, illetve kis csoportban
7. Szoborjátékok, állóképek – saját élményű forma kis csoportban
8. Fantáziajátékok – saját élményű játék egész, illetve kis csoportban
9. A térhasználat játékai – saját élményű játék egész, illetve kis csoportban
10. Kommunikációs játékok, szituációs gyakorlatok – saját élményű játék kis csoportban, illetve párban
11. Lazító játékok – egész csoportos játék
12. A játéksorok szerkesztésének lehetőségei, az önálló játékvezetés előkészítése – előadás egész csoportos egyeztetéssel
Az egyes tematikai egységek között a reflektálás: játékélmény megbeszélése, a játékok alkalmazhatóságának, adaptálási lehetőségeinek kérdéséről való gondolkodás egész csoportos egyeztetés formájában történik.

A képzés gyakorlatközpontú. A szükséges elméleti ismeretek a gyakorlati tapasztalatszerzés eredményeként jelennek meg. Erre az ívre az elemző, összefoglaló módszertani beszélgetések mutatnak rá. A képzés során arra is felhívjuk a figyelmet: mit jelent a gyakorlatban a demokratikus csoportvezetői magatartás, milyen instrukcióadási, kérdezési technikákkal lehet
megteremteni az együttműködő és biztonságos játéklégkört.

A tanúsítvány kiadásának feltétele a képzés összes óraszámának 90 %-án (27 óra) való részvétel, valamint hogy minden csoporttag, a képzés végén zárófeladatként önállóan vezessen az általa előzetesen összeállított, 45 percre tervezett, „A” és „B” típusú játékokból szerkesztett drámajátékos tervezetéből egy kb. 10 perces részletet. A csoport többi tagja ebben a szituációban játszóként vesz részt.

Az értékelés szempontjai:
-az összeállított játéksor megfelel-e a tervezett csoport sajátosságainak és az óra
céljának,
- a játéksor felépítése és a csoportvezetői attitűd segíti-e a játszók bevonódását, élményhez és tapasztalathoz jutását.

Az előírt tartalmi követelmények:
Ismerjék a dramatikus tevékenységformák típusait és jellemzőit, azok alkalmazásának lehetőségeit.
Tudjäk kivälasztani azokat a játékformákat, amelyek a csoport életkorának, pszichés, mentális, intellektuális és szociális jellemzőinek megfelelően alkalmasak a gyerekek kommunikációs, együttműködési, helyzetelemző, ön- és társértékelési, logikai-fogalmi gondolkodási, beszéd- és koncentrációs képességeinek és készségeinek fejlesztésére.
Legyenek képesek csoportos „A”és „B” típusú játékokból álló játéksor kipróbálására, tervezésére és vezetésére, A” típusú játékokon Gavin Bolton angol drámatanár csoportosítása alapján az elsősorban képességfejlesztésre irányuló szabályjátékokat, „B” típusú játékokon az ún. dramatikus játékokat értjük, ahol a játszók közül legalább egy valaki játékbeli szerepben van.

Az ismeretek számonkérésének módja:
Minden csoporttag, a képzés végén zárófeladatként önállóan kell, hogy vezessen egy általa előzetesen megtervezett, konkrét csoportra összeállított 45 perces foglalkozásból 10 perces, ún. „A” , „B” típusú játékokból álló játéksor-részletet. A csoport többi tagja ebben a szituációban játszóként vesz részt.
Az értékelés szempontjai: az összeállított játéksor megfelel-e a tervezett csoport
sajátosságainak és a foglalkozás céljának? A kiválasztott játékok megfelelnek-e a 45 perces előzetes tervezetben megjelölt csoport életkorának, pszichés, mentális, intellektuális és szociális jellemzőinek? A 45 perces tervezetben a játéksor tartalma és szerkezete alkalmas-e a megjelölt pedagógiai, nevelési, és a kiválasztott fejlesztési cél (kommunikációs/ együttműködési,/helyzetelemző,/ön- és társértékelési,/logikai-fogalmi gondolkodási,/beszéd- és koncentrációs képességek és készségek) támogatására?

Az önálló,10 perces játékvezetésnél a kiválasztott játéksor-részlet felépítése, a csoportvezetői attitűd és beszédmód segíti-e a résztvevők bevonódását a játékba?

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; bármely; pedagógus.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig:

Javasolt munkakörök:
Óvodapedagógus, Tanító, Tanár, Gyógypedagógus, Logopédus, Kollégiumi nevelő, Pszichológus, Szociálpedagógus, Könyvtáros tanár (tanító)
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Diákönkormányzatot segítő pedagógus, Gyermekvédelmi felelős, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Szabadidő-szervező, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető, napközis nevelő

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: nincs

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: változó

Részvételi díj összege:
– Minimum: 0 Ft
– Maximum: 90000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: útiköltség, szállás, étkezés

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Dokumentum 
Minőségbiztosítási összefoglaló 2019 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2020 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2021 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2022 Letöltés

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.