Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Skip Navigation Links
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  
Vissza a kezdőlapra

Régebbi tájékoztatók szövegei

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSI ELJÁRÁSKÖVETŐ ÉS NYILVÁNTARTÁSI RENDSZERBEN (PEDAKKRED) BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOKRÓL

Tisztelt Ügyfelünk! Tisztelt Kérelmező!

A pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) számú Kormányrendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) 2010. január 15-én újra módosult. A megváltozott jogszabályi környezet miatt, informatikai rendszerünket aktualizálni kellett! 2010. március 1-jével szeretnénk Tisztelt Ügyfeleink rendelkezésére bocsájtani a hatályos jogszabályoknak megfelelően fejlesztett PedAkkredet.

A Kormány rendelet PedAkkredet is érintő legfontosabb változásai:
 • 2010. január 15-étől megszűnt a pedagógus-továbbképzések indítási engedélyeztetésének eljárása. A szervezőnek/indítónak a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályait, valamint a felnőttképzési törvény előírásait kell figyelembe venni és betartani. A korábban kiadott indítási engedélyek érvényesek, de újakat már nem kell, illetve nem is lehet kérni. Az indítás engedélyeztetésének eltörlésével megszűntek az „egy eljárásos” kérelmek is. Ezzel egyidejűleg a PedAkkred rendszer nem enged indítási kérelmeket feltölteni, sem külön, sem pedig egy eljárás részeként. A korábbi, indítási engedéllyel rendelkező kérelmekhez a jogosultak hozzáférnek, azok segítségével is elvégezhetik az új helyszínek és időpontok bejelentését, amennyiben a program indítási engedély alapján már szerepel a jegyzéken. Azok a pedagógus-továbbképzések, melyek 2010. január 15-én érvényesen a jegyzéken voltak indítási engedélyek alapján, természetesen fennmaradtak a jegyzéken.
 • A következőkben a jegyzékre kerülés minden esetben kérelemre történik, alapja az adatszolgáltatás a PedAkkreden keresztül.
  A jegyzékbe kerülés lépései
  1. A szervező rendelkezik a jóváhagyott program felhasználói jogával (e hozzáférési jogot az alapító adja a rendszeren keresztül úgy, mint eddig).
  2. A szervező adatot szolgáltat a PedAkkred új adatszolgáltatási űrlapján.
  3. Jegyzékkérelmét, illetve a pénzügyi adatlapot kinyomtatja, amelyeket az igazgatási szolgáltatási díj befizetéséről szóló igazolással együtt megküld az OH Közoktatási Akkreditációs Osztályának.

  Új helyszín és időpont bejelentése csak jegyzéken szereplő programok esetében lehetséges!
 • Megszűnt a Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Testület (továbbiakban: PAT) azon jogosultsága, hogy a korábbi gyakorlat szerint feltételeket szabjon a program javítására, majd ellenőrizze, hogy a benyújtó teljesítette azokat és csak ezután hozza meg véglegesen támogató vagy elutasító javaslatát az oktatásért felelős miniszter felé. A hatályos jogszabály szerint a PAT javaslatát, mely elfogadás vagy elutasítás lehet, az OH továbbítja az oktatásért felelős miniszternek. Amennyiben a PAT szerint a program ugyanabban az eljárásban még javítható, kiegészíthető, ezt jelzi az oktatásért felelős miniszternek, aki – amennyiben ezt a jogot megadja a benyújtónak –, értesíti a kérelmezőt a javítás lehetőségéről. A PedAkkreden keresztül javított, kiegészített programokat ezentúl nem az OH-nak, hanem az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak kell megküldeni!
  Fentiek a PedAkkredben az alábbiak szerint zajlanak:
  1. NEFMI értesíti az OH-t, hogy mely benyújtónak adja vissza a program szerkesztési jogát.
  2. OH biztosítja a hozzáférést.
  3. Kérelmező javítja, kiegészíti a programot az NEFMI által, számára megküldött hibalista alapján. Az alapító a módosított programot beküldi a PedAkkredben.
  4. A kérelmező a módosított programot kinyomtatja 3 példányban és elküldi az NEFMI-nek (Cím: Nemzeti Erőforrás Minisztérium – Közoktatási Főosztály, 1055 Budapest, Szalay u. 10-14.)
  5. Az oktatásért felelős miniszter meghozza döntését, melyet megküldi a kérelmezőnek és az OH-nak. Az OH ekkor a PedAkkredben a miniszter döntésének megfelelően beállítja a kérelem elfogadott vagy elutasított állapotát.
 • A Kormányrendelet bevezette az újra beadás fogalmát. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az oktatásért felelős miniszter elutasítja a programot, akkor a kérelmezőnek lehetősége van fél éven belül a programot kijavítva, csökkentett igazgatási szolgáltatási díjért, új eljárásban újra beadni. Újra beadottnak csak az az elutasított program minősül, melyben a javítások, kiegészítések csak és kizárólag a PAT hibalistájának alapján készülnek! A PAT által nem kifogásolt pontokat változatlanul kell hagyni!
További tájékoztatást és segítséget a Közoktatási Akkreditációs Osztály és az Informatikai Osztály ügyintézőitől kérhet.
Az esetleges problémák megoldásához kérjük szíves türelmüket és segítségüket!

Budapest, 2010. február 28.

Oktatási Hivatal
Közoktatási Hatósági Főosztály
Közoktatási Akkreditációs Osztály

Tájékoztató
a pedagógus-továbbképzés akkreditációját érintő változásokról

Tisztelt Ügyfeleink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 2010. január 15-én hatályba lép a 3/2010. (I.14.) számú Kormányrendelet, mely a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben részt vevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Kormányrendeletet módosítja.
Jelen tájékoztatónkban csak a leglényegesebb tudnivalókat emeljük ki, egyúttal tanácsoljuk, hogy feltétlenül nézzék át a megváltozott jogszabályt!
- 2010. január 15-étől megszűnik a pedagógus-továbbképzések indítási engedélyeztetésének eljárása. Az indításokhoz nem kell engedélyt kérni!
- Az indítás engedélyeztetésének eltörlésével megszűnnek az „egy eljárásos” kérelmek is. A szervezőnek/indítónak a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályait, valamint a felnőttképzési törvény előírásait kell figyelembe venni és betartani. Ezzel egyidejűleg a PedAkkred rendszer nem enged indítási kérelmeket feltölteni, sem külön, sem pedig egy eljárás részeként.
- A rögzítés alatt lévő fentieknek megfelelő kérelmeket a rendszer nem engedi beküldeni!
- A következőkben a jegyzékre kerülés minden esetben kérelemre történik, alapja az adatszolgáltatás a PedAkkreden keresztül.
- A szervező/indító által történő adatszolgáltatás csak érvényes alapítási engedély birtokában, az alapítónak a PedAkkreden keresztüli hozzájárulásával tehető majd meg.
- A módosító jogszabály eltörölte az alapító azon eddigi kötelezettségét, hogy alapítási kérelmének benyújtásával egyidejűleg (elő)szakértői véleményt csatoljon.
- A pedagógus-továbbképzések alapítási eljárásának igazgatási szolgáltatási díja megváltozott! A pedagógus-továbbképzés jegyzékre kerüléséért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. A megváltozott igazgatási szolgáltatási díjakról az eredeti rendelet 3. számú mellékletéből tájékozódhatnak.

A megváltozott jogszabályi környezet miatt, informatikai rendszerünket aktualizálni kell. Az esetleg fellépő kellemetlenségekért szíves elnézésüket kérjük.

Budapest, 2010. január 14.

Oktatási Hivatal
Közoktatási Hatósági Főosztály
Közoktatási Akkreditációs Osztály

Tisztelt Felhasználók!

A XXI. század elején az informatika fejlődése átalakítja mindennapjainkat, egyfajta szellemi versenyre hív fiatalt, időset egyaránt. Ahhoz, hogy tartani tudjuk a lépést, szükséges egyrészt, hogy ne idegenkedjünk az újtól, másrészt, hogy felhasználóbarát rendszerrel találkozzunk, és nem utolsó sorban, hogy előbb-utóbb észrevegyük, az új rendszer megkönnyíti a munkánkat!

A pedagógus-továbbképzési eljárást követő és nyilvántartási rendszert is elérte a változás szele. Az új rendszert kidolgozó WSH Kft. munkatársai fejlesztő munkáját több hónapos szakmai igényfelmérés előzte meg. Az új eljáráskövető és nyilvántartási rendszerrel kapcsolatosan az Oktatási Hivatal elvárásai összetettek voltak. Kiemelve a legfontosabbak:
- ki kell váltani a régi, már elavult, túlterhelt Access alapú adatbázist,
- a pedagógus-továbbképzési jegyzéket 2009. augusztus 31-ével az Oktatási Hivatal saját honlapján, folyamatosan, mindenki által hozzáférhetően kell megjelentetni,
- az alapítási és indítási kérelmeket teljes egészében a kérelmezőnek kell webes felületen feltöltenie amennyiben szükséges módosítania,
- az ügyintézés a kérelmezők számára webes megtekintéssel követhető legyen,
- az alapítási kérelmekkel kapcsolatos bírálati (szakértő, PAT) tevékenységek a rendszeren keresztül elvégezhetőek legyenek,
- a kérelmek különböző részeinek hozzáférési jogosultságai (nyilvános adatok, szerzői jogi védelem alá eső adatok, bírálók hozzáférhetősége) tisztázottak és biztosítottak legyenek,
- a fejlesztés lehetőleg vegye figyelembe és menjen elébe az éppen módosuló pedagógus-továbbképzésekről szóló 277/1997. (XII. 22.) Kormányrendelet jogalkotói szándékainak (a rendeletmódosítás 2009. július 31-én lép hatályba).

A WSH Kft. rendszerfejlesztő munkatársai az Oktatási Hivatal Közoktatási Hatósági Főosztály Közoktatási Akkreditációs Osztálya munkatársainak folyamatos szakmai segítségével közel egy évig dolgoztak az új Pedagógus-továbbképzési Rendszer (PedAkkred) kifejlesztésén.

Mindkét fél részéről bízunk benne, hogy mind szakmailag, mind informatikailag egy olyan rendszer kerül most használatba, mely az átállás esetleges zökkenőin túl, hosszútávon mindannyiunk megelégedésére szolgál majd!

Ehhez kérjük kitartásukat, megértésüket, segítségüket!


2009. május 31.

Ajánlott minimális felbontás: 1024x768
Ajánlott böngészők: Internet Explorer 6+, Firefox 2+
A rendszer használatához a JavaScript és a sütik (cookies) engedélyezése szükséges.


Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.