Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Tanulói tevékenységek támogatása interaktív IKT eszközökkel

Szervező neve: Oktatási Hivatal
Felnőttképzési nyilvántartási szám: -
Alapítási engedély szám: 12/160/2019
Alapító neve: Oktatási Hivatal

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2024. 07. 22.

Foglalkozási órák száma: 30
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A képzés célja megismertetni a pedagógusokkal a korszerű oktatás-informatikai eszközöket, Web 2.0 típusú technológiákat, pedagógiai és szerzői jogi aspektusokat és az ehhez kapcsolódó módszertani lehetőségeket. Kiemelt szerepet kapnak a digitális írástudás fejlesztésének eszközei, a projektpedagógia alkalmazása, valamint az interaktív táblák eszközrendszerének használata a tanításhoz. Továbbá cél, hogy az interaktív táblák széleskörű alkalmazási lehetőségei a jó gyakorlatok megismerésével és elemzésével is
feldolgozásra kerüljenek.

A program tartalmának rövid ismertetése:
A képzés program tematikája a digitális írástudás fejlesztésének legkorszerűbb pedagógiai-módszertani gyakorlatára, valamint modern technológiákra épül.
A digitális írástudás fejlesztése a pedagógiai gyakorlatban megfelelő tervezést kíván, ennek metodikáját ismerhetik meg a képzés résztvevői IKT eszközökkel segített tanórák óravázlatai és tematikus tervei révén. Bemutatásra kerülnek a legkorszerűbb technológiai eszközök, valamint az új oktatástechnológiai trendek.
A pedagógiai munka során a tanár tartalomfejlesztő és alkotások, forrásanyagok felhasználója is egyben. Ezért különösen fontos, hogy a pedagógusok tisztában legyenek az őket érintő szerzői jogi kérdésekkel, mint a szerzői jogi törvény oktatási vonatkozásai, szerzői művek felhasználási lehetőségei és korlátai. A képzés résztvevői megismerhetik a szabad oktatási tartalmaknál leggyakrabban használt Creative Commons szerzői jogi rendszert és annak alkalmazását.
A projektpedagógia ma már szorosan összekapcsolódik a digitális kompetencia fejlesztésével, hiszen az IKT eszközök révén olyan fejlesztési célok is könnyen elérhetők, amelyek korábban kevéssé voltak megvalósíthatók. A korszerű projektekben fontos szerepet kapnak a 21. századi készségek fejlesztése, valamint a formatív értékelés lehetőségei. A résztvevőknek lehetősége van
projektpedagógiai jó gyakorlatok megismerésére is, így eredményesebb projekteket tudnak saját maguk is tervezni.
A hatékony oktatási projektek tervezésének számos metódusa létezik, ezek közül ismerhetnek meg a résztvevők néhányat. A projektpedagógia alapjai mellett sor kerül projekttervek tanulmányozására és értékelésére szakmai szempontok alapján.
A világháló évek óta biztosít olyan eszközöket, amelyek az oktatás számára is lehetővé teszik a közösségi tartalomfejlesztés, tartalommegosztást és közösségi tanulást. Ezek az ún. Web 2.0 típusú alkalmazások, amelyek közül kiemelt figyelmet kap a wiki módszer, a tartalommegosztó rendszerek használata, a blogok és közösségi média.
A képzés egyik központi témája az interaktív táblák alkalmazása az oktatásban, így nagy figyelmet kapnak a fontosabb, elterjedtebb interaktív tábla típusok és azok funkció. A gyakorlatcentrikus foglalkozások során a résztvevők megismerhetnek és elemezhetnek interaktív táblás jó gyakorlatokat, segédanyagokat. A tartalomkészítés és a tartalmak kezelése az legfontosabb tanári tevékenység az interaktív táblák alkalmazásakor. A képzés során elsajátíthatók az interaktív táblás tananyagok készítésének alapjai, valamint a tanulói interaktivitást igénylő feladatok készítése a táblaszoftverrel.

A tanúsítvány kiadásának feltételei:
• Záródolgozat értékelési szempontoknak való megfelelése
• Legalább 90%-os részvétel. Gyakorlati feladat megoldása: Egy interaktív táblára készített, tanulói eszközök alkalmazását is tartalmazó, IKT alapú szaktárgyi tanári segédanyag megtervezése és elkészítése.



Az előírt tartalmi követelmények:
A képzés résztvevői ismerjék és legyenek képesek alkalmazni a korszerű oktatás-informatikai eszközöket, technológiákat. Ismerjék a korszerű projektpedagógiai elveket és szerzői jogi kérdéseket. Fontos, hogy a képzés résztvevői ismerjék a Web 2.0 típusú eszközök és alkalmazások oktatási lehetőségeit. Rendelkezzenek alapvető ismeretekkel és áttekintéssel az interaktív táblák működéséről, típusairól, eszközrendszerük használatáról és a feladatok, segédanyagok készítéséről.

Az ismeretek számonkérésének módja:
A záródolgozattal szemben támasztott tartalmi-formai követelmények:
Egy interaktív táblára készített, tanulói eszközök alkalmazását is tartalmazó, IKT alapú szaktárgyi tanári segédanyag megtervezése és elkészítése.
A segédanyagot óravázlat formájában kell megtervezni. Alapkövetelmény, hogy a segédanyag tantárgyi és tartalmi követelmények szempontjából illeszkedjen a Nemzeti Alaptantervhez és a kerettantervek valamelyikéhez.
A valamelyik interaktív tábla szoftverével, legalább két 45 perces tanórához készített tanári segédanyagnak az alábbi elemeket kell tartalmaznia:
• saját készítésű képi illusztrációk az interaktív tábla szoftverével,
• Creative Commons licencelésű vagy szabad felhasználású, jogtiszta képi- és videó tartalmak,
• saját készítésű interaktív elemeket tartalmazó feladatok,
• internetes hivatkozások,
• formatív értékelő eszközök,
• felhasznált források jegyzéke.

A tanári segédanyag értékelése az alábbi szakmai és formai szempontok alapján történik, szummatív értékeléssel:
- legalább két tanórához történő kapcsolódás
- a csatolt állomány megosztása a trénerrel, a megosztás módjáról a továbbképzés résztvevője dönt (e-mail, google drive, prezi)
- kép- és videó beszúrása (internetről - szabad felhasználású, jogtiszta tartalmak)
- saját készítésű képi illusztráció (legalább 1 db)
- hivatkozás készítése (legalább 1 db internetes hivatkozás pontos megadása)
- formatív értékelő eszközök megjelölése
- illeszkedjen a Nemzeti Alaptantervhez és a kerettantervek valamelyikéhez

A terjedelem tekintetében nincsenek korlátozások.
A feladat leadási határideje, a képzés utolsó napját követő maximum 10 munkanapon belül.

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; bármely; pedagógus.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig: számítógép kezelésének alapszintű ismerete

Javasolt munkakörök:
Óvodapedagógus, Tanító, Tanár, Gyógypedagógus, Kollégiumi nevelő, Könyvtáros tanár (tanító), Szakoktató, gyakorlati oktató, Fejlesztõ pedagógus
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Intézményvezető, Intézményvezető-helyettes, Diákönkormányzatot segítő pedagógus, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Szabadidő-szervező, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: Nincs lehetőség

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: változó

Részvételi díj összege:
– Minimum: 0 Ft
– Maximum: 90000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: utazási költség, szállás, étkezés

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Dokumentum 
Minőségbiztosítási összefoglaló 2019 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2020 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2021 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2022 Letöltés

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.