Pedagógus-továbbképzés Akkreditációs Rendszer

Pedagógus-továbbképzés adatai

Skip Navigation LinksKezdőlap > Jegyzék > Keresés a jegyzékben > Pedagógus-továbbképzés adatai
Nem regisztrált felhasználó () Bejelentkezés  

A továbbképzés megnevezése: Új lehetőségek az iskolai pénzügyi nevelésben

Szervező neve: Oktatási Hivatal
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/000222
Alapítási engedély szám: 244/10/2020
Alapító neve: Pénziránytű - Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért

Az alapítási engedély érvényességének dátuma: 2025. 04. 29.

Foglalkozási órák száma: 40
A továbbképzés szervezésének formája: tanfolyami

A továbbképzés célja:
A továbbképzés célja, hogy a 3-14. évfolyamos tanulókkal foglalkozó pedagógusok, nevelők értsék és ismerjék meg a NAT különböző műveltségterületein megjelenő gazdasági és pénzügyi neveléssel, valamint a kapcsolódó sajátos kompetenciák (önálló döntés, elemző készség, döntésképesség, kockázatmérlegelés, stb.) fejlesztésével összefüggő feladataikat. A résztvevők alapozzák meg a háztartások mindennapi pénzügyire vonatkozó ismereteiket, értsék meg a piacgazdaság és ezen belül a pénzpiac működésének lényegét.
További cél, hogy a résztvevők megismerjék azokat az új forrásokat, módszereket és digitális technikákat, megoldásokat, amelyek segítségével alkalmazni tudják a mindennapi pedagógiai gyakorlatban - saját tantárgyukban, szakterületükön, témahetek keretében - a továbbképzés során elsajátított ismereteket.

A program tartalmának rövid ismertetése:
A 2012-es NAT programja és a 2020-as módosított NAT kiemelt fejlesztési feladatként jelölte a gazdasági és pénzügyi nevelést, amely elsősorban nem önálló tantárgyként, hanem tantárgyközi szerepben jelenik meg a köznevelés rendszerében.
A 40 órás blended tanfolyam elérhetővé teszi azokat az ismereteket, melyek a gazdasági-pénzügyi nevelés alapjait képezik, és bemutatják azokat az eszközöket, digitális fejlesztéseket, amelyek segítik az iskolában megvalósuló pénzügyi nevelést.
A továbbképzés foglalkozik a család (háztartások) gazdálkodásával: költségvetés, pénzügyek, hitelfelvétel, befektetések, biztosítások; a kapcsolódó pénzügyi intézményekkel, a nemzetgazdasággal (állam szerepével), a fenntarthatóság problémáival).
A tanórai és tanórán kívüli alkalmazás lehetőségeinek megbeszélésre is fordítunk időt.
Az egyes témák feldolgozása egyesíti az elméleti ismeretek és a gyakorlati alkalmazás követelményét. Módszertanilag frontális előadás, csoportban végzett feladatok (döntési játék, esettanulmány végzése, adatgyűjtés és elemzés) biztosítják a résztvevők érdekeltségét, részvételét. Az internet alkalmazása lehetővé teszi, hogy hiteles információforrásokat is megismerjenek a résztvevők. A blended képzési formában alkalmazott e-learning segítségével az önálló és egyénre szabott haladást is támogatjuk (egyes témáknál a nem kötelező "kitekintés" további önálló ismeretszerzést tesz lehetővé).
A tanfolyam során a bemutatott új ismeretek megértését folyamatos tanári-résztvevői visszajelzésekkel ellenőrizzük, de az egyes témákhoz kapcsolódó csoportmunka vagy egyénileg végzett esettanulmányok, esetjátékok kiértékelése is biztosítja az ellenőrzést, visszajelzést. Az e-learning tanulás során az önellenőrző tesztek támogatják az önálló és eredményes munkát. Az e-elarning rendszer alkalmas a résztvevők haladásának távellenőrzésére, de két alkalommal elektronikus konzultációs lehetőséget is biztosítunk.

A továbbképzésen elsajátítottak ellenőrzése két fő részből áll. Az egyik rész az önálló tanulást biztosító e-learning rendszerben két alkalommal, az egyes 10+10 órás e-learning tananyag végén egyénileg megírandó egy-egy záróteszt, a másik része a képzést követően 10 napon belül benyújtandó óraterv/foglalkozási terv elkészítése.
Mindkét elem megfelelése és a kontakt órákon való 90 %-os részvétel szükséges a tanúsítvány kiadásához.
Ha mindkét záróteszt eredménye egyenként eléri a 70 százalékot, akkor tekinthető teljesítettnek ez a rész.
Az óratervek/foglalkozási tervek értékelésének szintjei: nem felel meg, megfelel, kiválóan megfelel.
Ha a két záróteszt eredménye legalább 93 %-os (összesen mindössze két hibát tartalmaz) és az óraterv minősítése kiváló, akkor a Tanúsítványon a kiválóan teljesítette minősítés szerepel.

Az előírt tartalmi követelmények:
A továbbképzés végére a résztvevők ismerjék
a) a háztartások gazdálkodásának főbb kérdéseit: ismerjék a bevételek és kiadások főbb csoportjai, a költségvetési egyensúly követelményeit, a megtakarítások fontosabb formáit, kockázatait, a biztonságos hitelfelvétel feltételeit, az öngondoskodás egyszerűbb formáit, a leggyakoribb háztartási biztosításokat.
b) a piac fogalmát, működését, a piacgazdasági rendszer négyszereplős modelljét, a szereplők gazdasági-pénzügyi kapcsolatát.
c) a legalapvetőbb pénzügyi intézmények (jegybank, kereskedelmi bankok, tőzsde, befektetési alapok, biztosítók) szerepét, és a fontosabb pénzügyi termékeiket.
d) az adók fogalmát, főbb fajtáit és szerepét az állam és a háztartások összefüggésében.
Ismerjék az egyének, családok alapvető pénzügyi döntéseinek elemzési módszereit, illetve a gazdasági-pénzügyi tájékozódáshoz szükséges hiteles információforrásokat és azok értékelési szempontjait.
Legyenek képesek szaktárgyuk keretében, vagy egyéb iskolai nevelési helyzetben konkrét gazdasági és pénzügyi órát, foglalkozást tervezni. A megismert digitális alkalmazási lehetőségeket a gazdasági és pénzügyi foglalkozás (például témahét, projektnap , szakkör, erdei iskola, nyári tábor programja stb.) keretébe illeszteni.

Az ismeretek számonkérésének módja:
A továbbképzésen elsajátítottak ellenőrzése két fő részből áll. Az egyik rész az önálló tanulást biztosító e-learning rendszerben, folyamat közbeni ellenőrzésként két alkalommal egyénileg megírandó egy-egy záróteszt, a másik elem a képzést követően 10 napon belül benyújtandó óraterv/foglalkozási terv.
Mindkét elem megfelelése szükséges a tanúsítvány kiadásához.
A tesztek a továbbképzés egyes részegységeinek tartalmához arányosan igazodó összesen 15-15 db igaz - hamis állításból és feleletválasztó kérdésből állnak.
A tesztek értékelése százalékos formában történik. Ha mindkét záró teszt eredménye egyenként eléri a 70 százalékot, akkor tekinthető teljesítettnek ez a rész.
Az óratervek/foglalkozási tervek értékelésének szempontja és a szempontok százalékos aránya az értékelésben:
a) a továbbképzésen megismert elméleti témakörök valamelyikének (2.7. a-d) szakszerű alkalmazása; százalékos értéke 30 %
b) a korosztálynak megfelelő módszertani eljárások alkalmazása, megvalósíthatósága; százalékos értéke 20 %
c) a megismert digitális alkalmazások, tanulási eszközök beillesztése; százalékos érétke 20%
d) a foglalkozási tervhez kapcsolódó kellékek elkészítése (például feladatlap, illusztráció, számonkérés dokumentuma); százalékos értéke 20 %
d) a formai követelmények betartása (a pedagógusminősítési rendszerben javasolt óraterv-forma, minimum 4 oldal (A/4) terjedelemben, 13 pontos betűmérettel); százalékos értéke 10 %.

Az óratervek/foglalkozási tervek értékelésének szintjei:
0-50 % nem felel meg,
51-84 % megfelel,
85 % - 100 % kiválóan megfelel.
Ha a két folyamatközi záróteszt eredménye legalább 93 %-os (összesen mindössze két hibát tartalmaz) és az óraterv/foglalkozási terv minősítése kiváló, akkor a Tanúsítványon a kiválóan teljesítette minősítés szerepel.

A jelentkezés feltételei:
– iskolai végzettség: egyetem és/vagy főiskola; bármely; tanító, tanár.
– megelőző szakmai gyakorlat:
– egyéb, éspedig: alapfokú informatikai ismeretekkel kell rendelkeznie a jelentkezőnek

Javasolt munkakörök:
Tanító, Tanár, Gyógypedagógus, Kollégiumi nevelő, Pszichológus, Szociálpedagógus, Könyvtáros tanár (tanító), Szakoktató, gyakorlati oktató, Fejlesztõ pedagógus
Javasolt megbízások, funkciók (tevékenységek):
Intézményvezető, Intézményvezető-helyettes, Diákönkormányzatot segítő pedagógus, Gyermekvédelmi felelős, Munkaközösség vezető, Osztályfőnök, Szabadidő-szervező, Gyakorlóiskolai vezető tanár, óvodai szakvezető

A szakvizsgába történő beszámítás lehetősége: nincs

A továbbképzés kötődik-e meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez?
nem jellemző

A továbbképzés ismeretanyaga kötődik-e valamely valláshoz, világnézethez?
nem jellemző

A továbbképzés időbeni megszervezése, és a jelentkezés módja: Blendid képzés, kontakt napok és távoktatásos napok váltják egymást.

Részvételi díj összege:
– Minimum: 0 Ft
– Maximum: 100000 Ft
Részvételi díjon felüli egyéb költségek: A kontakt napok esetén utazás, étkezés esetleg szállás költség, távoktatás során az internet kapcsolat költsége.

A továbbképzés helyszíne(i):

Nincs találat.

Minőségbiztosítási összefoglaló:

Dokumentum 
Minőségbiztosítási összefoglaló 2021 Letöltés
Minőségbiztosítási összefoglaló 2022 Letöltés

Verziószám: 1.6.3 (C)2014 WSH Kft.